Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/09/prometni_policajac02.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom protekla dva vikenda u listopadu 2018. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 17 prometnih nesreća, od čega devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je ozlijeđeno 17 osoba - tri osobe teško i 14 osoba lakše ozlijeđeno.

Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno kretanje kolnikom, oduzimanje prednosti prolaska i neprilagođena brzina.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su osam prometnih nesreća ili 47 posto nesreća zabilježenih tijekom protekla dva vikenda. Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće.

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda spriječilo činjenje prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu na cestama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će i tijekom predstojećeg vikenda, od 14 sati u petak, 19. listopada, do 7 sati u ponedjeljak, 22. listopada, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, povratnika i vozača mopeda i motocikala.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Ponovno podsjećamo vozače da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa i uzrokuje događanje prometnih nesreća, te apeliramo  na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da vozilom upravlja osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića (tzv. dogovorni vozač).

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Sve vozače podsjećamo da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika kako ne bi zahvatili bankinu i sletjeli sa ceste odnosno na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije kako ne bi vozilima prešli na suprotni prometni trak. Također, prilikom mimoilaženja vozači moraju ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilaze.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično, uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Opetovano apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da su dužni smanjiti brzinu kretanja svojih vozila noću, za vrijeme mokrih i klizavih kolnika, kišnih oborina, u vršnim satima, u zoni raskrižja i pješačkih prijelaza i drugo.

Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „STOP“ i crvenog svjetla semafora. Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Pješake i vozače bicikala podsjećamo da su dužni za vrijeme smanjene vidljivosti uslijed kišnih oborina ili magle, te noću biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom. Također im skrećemo pozornost na obvezno kretanje površinama namijenjenim njihovom sigurnom sudjelovanju u prometu – nogostupima i biciklističkim trakama/stazama.



Pisane vijesti