Najava pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Cilj akcije je preventivno djelovanje i smanjenje događanja teških prometnih nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi

Foto: Ilustracija

Od 10. do 16. listopada na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provodit će se pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.
 
Akcija je usklađen s akcijama ROADPOL-a za 2022. godinu te se provodi u svima zemljama članicama ROADPOL-a i u svim policijskim upravama u Republici Hrvatskoj.
 
Cilj akcije je preventivno djelovanje i smanjenje događanja teških prometnih nesreća u kojima sudjeluju teretna vozila i autobusi, a koje osim velike materijalne štete i ljudskih žrtava odnosno poginulih i ozlijeđenih osoba, izazivaju i veliki interes javnosti te na taj način doprinose negativnoj percepciji sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj.
 
Jedan od čestih razloga zbog čega se događaju takve nesreće je umor vozača autobusa i teretnih vozila te nepoštivanje zakonskih odredbi.
 
Akcija će se provoditi u suradnji s djelatnicima Hrvatskih cesta u vezi nadzora najveće dopuštene mase i dimenzija vozila te u suradnji s djelatnicima inspekcije cestovnog prijevoza Ministarstva mora, prometa i infrastrukture vezano uz poštivanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu (EU Direktiva).
 
U sklopu akcije provesti će se i nadzor autobusa, kako redovnih putničkih linija, tako i tzv. školskih autobusa“ te će se, osim poštivanja zakonskih odredbi o poštivanju radnih vremena i obveznih odmora, posebni naglasak staviti na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca.
 
Također na graničnim prijelazima provoditi će se nadzor stranih i domaćih vozača teretnih vozila i autobusa pri ulasku i izlasku iz zemlje te će se nadzirati njihovo psihofizičko stanje, alkoholiziranost, umor, trajanje upravljanja vozilom, odnosno korištenje propisanih odmora.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila