Najava pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Slika PU_KK/Vijesti/2016/10/kamion.2.jpg

u razdoblju od 10. do 16. listopada na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom devet mjeseci ove godine vozači teretnih vozila prouzročili su 39 prometnih nesreća od čega 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 27 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama dvije osobe su teže ozlijeđene, a 18 osoba je lakše ozlijeđeno. Od 69 vozača teretnih vozila, koliko ih je sudjelovalo u prometnim nesrećama, pod utjecajem alkohola bilo je šest vozača ili devet posto vozača teretnih vozila. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudari vozila iz suprotnih smjerova, sudar prilikom vožnje u slijedu i slijetanja vozila sa cesta, a najčešće greške koje su dovele do ovih nesreća bile su nedovoljna udaljenosti od vozila ispred, neprilagođena brzina i oduzimanje prednosti prolaska.

U istom razdoblju, jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je vozač autobusa. Ukupno su u prometnim nesrećama sudjelovala tri vozača autobusa koji nisu bili pod utjecajem alkohola.

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih vozila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, u razdoblju od 10. do 16. listopada na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.

Prilikom pojačanog nadzora pozornost će prvenstveno biti posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, posjedovanja valjane vozačke i prometne dozvole, valjanosti preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, tehničke ispravnosti vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja. Uslijed kišnih oborina kolnici će biti mokri i klizavi, te vozače molimo za dodatan oprez i dodatno smanjenje brzine kretanja vozila. Podsjećamo i da brzinu kretanja vozila treba dodatno smanjiti na dionicama cesta koje karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima i obilježenim pješačkim prijelazima.

Kako bi tijekom kišnih oborina pješaci bili što sigurniji, podsjećamo ih na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti, te na obavezno korištenje postojećih nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza. Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati postojećim biciklističkim trakama i stazama, te da i oni trebaju biti za vrijeme kišnih oborina dodano označeni reflektirajućih prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. I pješaci i vozači bicikala trebaju biti dodatno označeni i tijekom noćnih sati. Apeliramo na pješake i vozače bicikala da prije nego što prijeđu cestu pogledaju lijevo-desno-lijeve i da krenu preko ceste tek nakon što se uvjere da ju mogu sigurno prijeći.

Vozači koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima češće čine prometne prekršaje i češće izazivaju prometne nesreće, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom. Podsjećamo mlade vozače da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila, da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom. Sve vozače molimo za poseban oprez u zonama škola.



Stranica