Najava preventivno – represivne akcije nadzora brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala

Slika PU_KK/Vijesti/2012/06/IlustracijPUpredocnik.jpg

Analitički pokazatelji stanja sigurnosti u cestovnom prometu u dosadašnjem dijelu 2012. g. u Policijskoj upravi koprivničko - križevačkoj ukazuju na smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, ali i na velik udio događanja prometnih nesreća

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

Analitički pokazatelji stanja sigurnosti u cestovnom prometu u dosadašnjem dijelu 2012. g. u Policijskoj upravi koprivničko - križevačkoj ukazuju na smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, ali i na velik udio događanja prometnih nesreća uslijed nepropisne ili neprilagođene brzine, kao i veliki broj vozača mopeda i motocikala u tim nesrećama. Također je analizom ostvarenih rezultata iz nadzora prometa utvrđeno da velik broj vozača i nadalje krši postojeća ograničenja brzina kretanja vozila, te je zabilježen i veliki broj prekršaja vozača mopeda i motocikala. 

U dosadašnjem dijelu 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je 265 prometnih nesreća, od čega trinesreća s poginulim osobama, 102 nesreće s ozlijeđenim osobama i 160 nesreća  s materijalnom štetom. U ovim nesrećama sudjelovala su 593 sudionika, od kojih su trisudionika smrtno stradala, 23 sudionika teško su ozlijeđena, a 112 sudionika je lakše ozlijeđeno. 

Nepropisna i neprilagođena brzinakretanja vozila kaouzrok zabilježena u ukupno 67 prometnih nesreća, što iznosi 25 % ukupno zabilježenih prometnih nesreća. Brzina kao uzrok prometnih nesreća, u usporedbi sa istim periodom 2011. godine, na razini Policijske uprave ostala na istoj razini (2011. - 67). Od 70 prometnih nesreća u kojima je brzina bila okolnost, zabilježene su tri prometne nesreće s poginulim osobama i 28 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama uslijed brzine u dosadašnjem dijelu 2012. godine ukupno je  stradalo 40 osoba, od kojih su tri osobe smrtno stradale, šest osoba je teško a 31 lakše ozlijeđena. 

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u15 prometnih nesreća od čega u 14 prometnih nesreća  s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je 15 vozač mopeda i motocikala, od čega je pet vozača motocikla teško ozlijeđeno, dok je pet vozača mopeda i pet vozača motocikla lakše je ozlijeđeno.                                   

U odnosu na 2011. g. broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala smanjen je za 6 % (2011. – 16).       

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća do kojih je došlo poradi vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom odnosno prometnih nesreća vozača mopeda i motocikala, te smanjio broj prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja i prekršaja vozača mopeda i motocikala dana 12. lipnja 2012.g. (utorak) u vremenu od 14 do 20 sati provesti će se preventivno - represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala.

Akcijom će se obuhvatiti sve prometnice na području Policijske uprave i tom prilikom koristiti će se svi uređaji za nadzor brzine kretanja vozila.



Stranica