Nisi sam: Edukativno predavanje roditeljima u OŠ "Đuro Ester"

Slika PU_KK/Vijesti/2012/10/nisi.sam.đuro.ester.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 10. listopada, od 18. 30 do 20.30h sati, u OŠ „Đuro Ester“ policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave održali su edukativno predavanje u sklopu samostalnog projekta Policijske uprave koprivničko - križevačke, „NISI SAM“, za roditelje učenika 5. razreda škole, nazočna su bila 84 roditelja. 

Tematika predavanja bila je sprječavanje nasilja među djecom i mladima, vršnjačko nasilje, s naglaskom na nasilje putem modernih elektroničkih tehnologija, novih medija. 

Policijski službenici su s roditeljima komunicirali vezano uz spomenutu problematiku, odnosno objasnili što samo vršnjačko nasilje podrazumijeva, u kojim se oblicima javlja, kako prepoznati kod djece ukoliko se nešto događa, kome prijaviti, na koji način. Roditelji su upoznati sa konkretnim primjerima iz prakse, te što se konkretno događa nivou Županije koprivničko - križevačke. 

Podijeljene su brošure, edukativni letci „NISI SAM“, roditelji su pozvani na suradnju, također pokazano je na koji način će se sa njihovom djecom komunicirati, kroz radionice, što se želi postići, senzibilizirati za problematiku, da znaju prepoznati možebitno rizične situacije, reagirati na iste, znati kome da se obrate te da nikako ne šute o problemima koji su dio vršnjačkog nasilja, nasilja u bilo kom obliku. 

Roditeljima je također objašnjeno što rade policijski službenici za prevenciju i policijski službenici kontakt policije. 

Nadalje, roditeljima je održano predavanje na temu elektroničke zlostave djece i maloljetnika, s naglaskom na opasnosti koje „vrebaju“ putem društvenih mreža, „Facebooka“ , „Twittera“ i dr., kao i mobilnih komunikacija. Riječ je o krađi identiteta, osobnih podataka, dječjoj pornografiji na računalnom sustavu ili mreži, što to znači , kako se zaštiti, kako djeci objasniti da moraju paziti na sebe, ne ostavljati osobne podatke na Internetu , isto tako i roditelji, te ne objavljivati fotografije svoje djece, male djece. 

Pričalo se o pojmu pedofila, dijapazonu kaznenih djela iz domene seksualnih delikata, te ispričali nekoliko primjera kako predatori, iskorištavajući naivnost djece, nerazvijenu duševnu dob, uspijevaju sa njima stupiti u kontakt, te ih i zlostavljati, bilo direktno, ili putem Interneta. Tražiti i dobiti od njih fotografije seksualno eksplicitnog sadržaja i dr. 

Samom predavanju bila je nazočna i ravnateljica Osnovne škole, te pedagoški djelatnici.



Stranica