"Nisi sam" - Radionica za učenike u OŠ "Vladimir Nazor" u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/2012/10/v.z.22.10.4.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka  

U ponedjeljak, 22. listopada, od 9.55 do 11.30 sati, policijska službenica Ureda načelnika i policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju Policijske postaje Križevci, održali su radionicu za učenike 5.b. razreda (njih 23) OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima.             

Nakon predstavljanja i upoznavanja učenika sa poslovima policije, te projektom „Nisi sam“, uslijedile su radionice koje su podijeljene u dva dijela: u prvom dijelu je obrađena tematika nasilja među djecom i mladima, a u drugom sprječavanja nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija-novih medija. 

Na početku prvog dijela radionice, učenicima je prikazan video uradak („Cyber Bulling video“) koji prikazuje zlostavljanja jednog 14.-to godišnjaka od strane njegovih vršnjaka i način rješavanja takovog problema. Učenici su prokomentirali video uradak i aktivno sudjelovali od početka do kraja radionice.

Upoznati su sa konkretnim primjerima iz prakse, a koji se odnose na razne oblike nasilja. Za kraj, kao primjer, pričalo se o Luki Ritzu - mladoj osobi koja je prerano napustila ovaj svijet zbog grupe huligana koji su ga pretukli. 

Učenici su zatim podijeljeni u tri grupe, i svaka od grupa je dobila po jedan primjer/priču o nasilju. Svaka od grupa je trebala odgovoriti na određena pitanja vezana uz konkretne situacije, te donijeti zajedničke zaključke.             

Drugi dio radionice je bio namijenjen problematici nasilja putem društvenih mreža. S obzirom da je i u našoj županiji, „Facebook“ najpopularnija društvena mreža među mladima, učenici su upozoreni na neke od konkretnih problema s kojima se mogu susresti na toj mreži.

Učenici su jako dobro upoznati s pojmom „osobni podaci“, ali je zabrinjavajuće to što njih 14, sa 10 ili 11 godina imaju otvoren vlastiti „Facebook profil“.

Na svojim profilima prihvaćaju velik broj „virtualnih prijatelja“, bez obzira da li poznaju ili ne te osobe. Upozoreni su da ne daju svoje lozinke nikome, da ih češće mijenjaju, te da ne koriste jednostavne lozinke. Kao završetak radionice dat je zaključak da za nasilje nema opravdanja.



Stranica