Obilježavanje "Europskog dana žrtava kaznenih djela"

Slika PU_KK/Vijesti/2017/02/EuropDZKD_3.jpg

Pu koprivničko - križevačka

U ponedjeljak, 20. veljače, u vremenu 10 do 12 sati u Koprivnici na Zrinskom trgu, održana je javna akcija s ciljem obilježavanja EUROPSKOG DANA ŽRTAVA KAZNENIH DJELA (22. veljače). Udruga „Hera“ iz Križevaca, u suradnji s Međuresornim županijskim timom za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, organizirala je akciju kojoj su se priključile i službenice ove policisjke uprave.

U skladu s Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016.do 2020. godine i Direktivom 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, nadležna tijela država članica imaju obvezu poduzimati preventivne mjere s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive.

Ovim povodom održana je javna akcija s ciljem upoznavanja građana o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Koprivničko - križevačkoj županiji, te upoznavanje o pravima. Građani su dobili informacije o načinu prijave kaznenog djela, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te su podijeljeni i letci i edukativni materijali sudionika u akciji.

Javna akcija je dio aktivnosti projekta „Podrška žrtvama i svjedocima“ kojeg provodi „HERA“ Križevci uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa.

Akciji su se priključili i pružili podršku župan Koprivničko - križevačke županije Darko Koren sa suradnicima, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Županije Verica Rupčić, predsjednik Prekršajnog suda u Koprivnici Dario Kuzmić, Zamjenica Gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec, ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Gordana Gazdić Buhanec, i predstavnici Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Općinskog suda i Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica.



Stranica