Obilježavanjem mjeseca borbe protiv ovisnosti održano predavanje u Virju

Slika PU_KK/Vijesti/2016/12/predavanje.9.12.jpg

U petak, 9. prosinca, policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za oko 50 učenika osmih razreda Osnovne škole „prof. Franje Viktora Šignjara“ u Virju, u prisutnosti pedagoginje i razrednica.

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U petak, 9. prosinca, policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za oko 50 učenika osmih razreda Osnovne škole „prof. Franje Viktora Šignjara“ u Virju, u prisutnosti pedagoginje i razrednica.

Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“ i povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Nakon uvodne riječi pedagoginje Mire Sulimanac, učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Predočeni su im i rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u osnovnim školama naše Županije:

- 92 % učenika je jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića (81% na nacionalnoj razini),

-52%u posljednjih mjesec dana (u odnosu na 40% na nacionalnoj razini),

- pivo je najpopularnije alkoholno piće i kod dječaka i kod djevojčica (na razini Hrvatske dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom),

-47 % njih se prekomjerno opijalo u posljednjih mjesec dana (40 % nacionalni prosjek),

-30 %učenika su u posljednjih godinu dana bili u stanju teške opijenosti, nesigurno su hodali, ne sjećaju se događaja (20 % nacionalna razina). Problematika zlouporabe alkohola prezentirana im je kroz brojne medijske događaje iz Županije koprivničko - križevačke. 

Također su upoznati s pojedinim slučajevima iz policijske prakse: uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanjima javnog reda i mira (tučnjavama pod utjecajem alkohola). Poseban naglasak je stavljen na posljedice po djecu i njihove obitelji, nakon počinjenja prekršaja i/ili kaznenih djela – privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga/kaznenih prijava, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb.

Predočila im se i problematika obiteljskog nasilja kojoj često prethodi alkohol. Učenike se pozvalo da reagiraju u slučajevima kada znaju da netko trpi nasilje, da prijave to osobi u koju imaju povjerenja ili da anonimno dojave na broj 192, odnosno da ne budu „pasivni promatrači“.



Stranica