Obilježen Dan ružičastih majica

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2019/02/ruz.majce.2.jpg
  • Slika
  • Slika

Djeca su kroz pjesmu, ples, igrokaze, na osebujan način slala poruke tolerancije, poruke mira, nenasilja i načina rješavanja konflikata


Foto: Pu koprivničko-križevačka
 

U srijedu, 27. veljače, u Đurđevcu u Osnovnoj školi „Grgura Karlovčana“, održana je manifestacija povodom obilježavanja „Dana ružičastih majica“. Tom prilikom policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke održali su edukaciju učenicima sedmih razreda, vezano na projekt „Nisi sam“, sprječavanje vršnjačkog nasilja i nasilja putem elektroničkih medija, „Cyberbullying“.  

Prvi dio predavanja bio je baziran na samo vršnjačko nasilje, kako ga prepoznati, te na koji način pristupiti rješavanju problema. Učenici su upućeni da razmirice koje međusobno imaju pokušaju riješiti razgovorom, mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju s roditeljima. Prikazani su primjeri iz medija, policijske prakse, te video materijali.

U drugom djelu predavanja, učenici su educirani o sigurnom korištenju Interneta, koje opasnosti postoje, posebice za djecu u virtualnom svijetu i društvenim mrežama.  Svi učenici su prisutni na društvenim mrežama „Facebook“ , „Twitter“, „Instagram“, „Snapchat“, „Skype“  dok se sva djeca koriste „pametnim telefonima“, smartphoneom i koriste MSN, ponajviše „Viber“, „What“s Up“. Učenicima nisu poznata pravila korištenja društvenih mreža kao ni sigurnosne postavke, posebice u dijelu objave osobnih podataka i sigurnosnih postavki.

Također, obrađena je tema oko zaštite osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba, da ih ne objavljuju na Internetu, Facebooku i drugim društvenim mrežama. Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama. Učenici su educirani da ne prihvaćaju prijateljstva s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju, jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama.

Nadalje, u prostoru sportske dvorane, održan je prigodni program, kojem je nazočio gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Verica Rupčić, učenici škole i roditelji.

Djeca su kroz pjesmu, ples, igrokaze, na osebujan način slala poruke tolerancije, poruke mira, nenasilja i načina rješavanja konflikata.  



Stranica