Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Slika PU_KK/Vijesti/2015/12/DanOSI_3.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U petak, 4. prosinca, policijske službenice Ureda načelnika sudjelovale su u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Prigodni program održan je u prostorijama COOR Podravsko sunce u Koprivnici, a nazočio mu je veći broj osoba s invaliditetom, predstavnici raznih udruga, Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica, Udruge slijepih i slabovidnih osoba, te osobe iz javnog života, predstavnici Grada, Županije i medija.

Na početku nazočnima se obratio predsjednik Udruge, g. Slavko Kuzmić, koji je govorio o radu Udruge, pozitivnim pomacima i nastojanjima da se na svim područjima društvenog života osobe s invaliditetom integriraju, osnaže i educiraju.

Policijska službenica održala je kraće predavanje za uzvanike, vezano uz nasilje u obitelji i nad osobama s invaliditetom. Osvnula se na dugogodišnji rad s brojnim udrugama, samoedukaciju i edukaciju unutar sustava policije kako bismo mogli adekvatnije obnašati poslove koji su vezani uz osobe s invaliditetom. Istaknula je poražavajuć broj neprijavljivanja nasilja  u obitelji i nad osobama s invaliditetom, jer je riječ o ranjivim društvenim skupinama koje se vrlo teško odlučuju prijaviti nasilje, nerijetko su ovisni o osobama koje ih zlostavljaju, a prisutan je i negativistički stav društva. Vrlo važno je da se djeca educiraju o osobama s invaliditetom, uče bontonu ophođenja, da se što više priča u medijima vezano uz predmetnu problematiku, te također kroz razne aktivnosti, radionice, predavanja interaktivnog karaktera podiže razina svijesti osoba s invaliditetom, da ih se senzibilizira kako bi reagirale i prijavile nasilje.

Daljnji predavači bili su gđa. Jadranka Čapalija  iz Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Zavoda za zapošljavanje koprivničko-križevačke županije, Područni ured Križevci, gđa. Biserka Golubić iz Zavod za zapošljavanje, Ispostava Koprivnica, i predstavnik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

Održana je i promocija 14. broja glasila „Vedriji dani“.

Nazočnima su se obratili i predstavnici Grada i Županije.    



Stranica