Obilježen Nacionalni dan sigurnijeg interneta u OŠ u Đelekovcu

Slika PU_KK/Vijesti/2017/02/nisi.sam.jpg

U četvrtak, 9. veljače, u Osnovnoj školi u Đelekovcu, policijska službenica za prevenciju održala je edukaciju za 31 učenika 6.,7. i 8. . razreda škole u sklopu aktivnosti „Nisi sam“, na temu sprječavanja nasilja putem elektroničkih medija i vršnjačkog nasilja, a povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnijeg interneta.   

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 9. veljače, u Osnovnoj školi u Đelekovcu, policijska službenica za prevenciju održala je edukaciju za 31 učenika 6.,7. i 8. . razreda škole u sklopu aktivnosti „Nisi sam“, na temu sprječavanja nasilja putem elektroničkih medija i vršnjačkog nasilja, a povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnijeg interneta. 

Tijekom predavanja djeca su na interaktivan način upoznata s pojmom elektroničkog nasilja, nasilja među mladima, kako prepoznati nasilje, te na koji način pristupiti rješavanju problema.

Učenici su upućeni da razmirice koje međusobno imaju pokušavaju riješiti razgovorom, mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju s roditeljima. Prikazani su primjeri iz medija, policijske prakse, te video materijal.

Djeca su upozorena da u realnom životu ne komuniciraju s nepoznatim osobama, ne odlaze nikuda sa njima, čak ukoliko se predstave da poznaju roditelje, znaju adresu stanovanja i sl. Nadalje, razgovaralo se o Internetu, u kojim segmentima je koristan, te koje opasnosti postoje, posebice za djecu u virtualnom svijetu i društvenim mrežama. 

Sva djeca nazočna edukaciji služe se Internetom i na nekoj su od društvenih mreža. Najviše na Instagramu, potom Viber, Skyp, Whats up, koriste e-mail, MSN, neki igraju igrice on line.      

Također, obrađena je tematika osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba, da ih ne objavljuju na Internetu. Facebook, drugim društvenim mrežama, da se do 13-te godine ne bi uopće trebali nalaziti na istima, a kada to učine (većina učenika je na FB), da moraju biti upoznati s pravilima korištenja i sigurnosnim postavkama. 

Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama, s učenicima se pričalo da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na društvenoj mreži koje ne poznaju, jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama. Isto tako, da se ne objavljuju fotografije koje ih prikazuju, primjerice na moru, na plaži, da se ne slikaju obnaženi, ne stavljaju slike mlađe braće i sestara, odnosno da paze na privatnost. 

Kroz razgovor s učenicima, zabrinjavajuće je da većina njih ne zna gotovo ništa o tome kako se zaštiti na Internetu, kako je bitno mijenjati sigurnosne postavke, lozinke, nisu bili upoznati s pojmom osobnih podataka i u kom kontekstu ih ne stavljati na Internet. Slijedom toga provedena je i kraća radionica, kako bi učenici uvidjeli da je najsigurnije komunicirati s osobama koje u realnom životu poznaju, dok se iza profila osoba koje ne znaju mogu kriti predatori ili oni koji nemaju dobre namjere. Može doći do neugodnosti, vrijeđanja, lažnog predstavljanja i sl.

Objašnjeno je ako se neovlašteno koristimo tuđim osobnim podacima, da činimo kazneno djelo, isto tako ako preko društvenih mreža vrijeđamo osobe, prijetimo im, izrugujemo se i slično. Nadalje, da djeca mogu imati velike posljedice ako su žrtve opisanih ponašanja, imati problema sa spavanjem, učenjem, osjećati bol, tugu. Predavanje je završeno razgovorom o toleranciji, različitostima, da smo svi u obvezi pomoći jedni drugima kada imamo problema.



Stranica