Oprezno u prometu!

Slika PU_KK/Vijesti/2017/02/ilust.policija.png

Kako tijekom predstojećeg vikenda ne bi došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na cestama i kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, molimo sve vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova.   

Foto: Ilustracija 

Kako tijekom predstojećeg vikenda ne bi došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na cestama i kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, molimo sve vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova. 

Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima,  te stoga svim vozačima motornih vozilasavjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da koriste usluge javnog prijevoza odnosno taxi službe. Vozače bicikala također savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju biciklom.   

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. 

Podsjećamo sve sudionike u prometu da trebaju poštivati značenja prometnih znakova na raskrižju i svjetla semafora odnosno da poštuju prednost prolaska na raskrižjima. Kod uključivanja u promet prilikom izlaska vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, s površine na kojoj se ne odvija promet vozila ili s drugih sličnih površina, potrebno je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom na koju se uključuje vozilom i nogostupom. 

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Još jednom podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Također, apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, obilaženje, uključivanje u promet, vožnja unazad, mimoilaženje, skretanje) vode računa, ne samo o svojoj, već i o sigurnosti svih sudionika u prometu. Grupi mladih koji zajedno izlaze savjetujemo da dogovorom između sebe izaberu jednu osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja će tijekom cijelog izlaska upravljati vozilom i neće konzumirati alkoholna pića. Putnike u vozilima kojima upravljaju mladi vozači molimo da ih ne ometaju.   

Kako tijekom noćnih sati ne bi došlo do stradavanja vozača bicikala i pješaka, podsjećamo ih da moraju voditi računa o svojoj uočljivosti. Vozače bicikala savjetujemo da za noću i u sumrak  obavezno koriste reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću, te da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje. Pješacima savjetujemo da koriste reflektirajuće materijale ili izvor svjetlosti kako bi bili što uočljiviji.



Stranica