Oprezno i sigurno u prometu tijekom božićnih blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/Mir.dobro.png

Kako bi božićni blagdani protekli u radosti i sreći, na sve sudionike u prometu na cestama apeliramo da budu izrazito oprezni i poštuju prometne propise i znakove.

Foto: Ilustracija

Tijekom božićnih blagdana uvelike se poveća frekvencija vozila na prometnicama Koprivničko-križevačke županije. Kao i ranijih godina, i ove godine, na prometnicama, se očekuje veći broj hrvatskih državljana koji iz inozemstva dolaze u  domovinu proslaviti božićne blagdane s obitelji. Istovremeno će se povećati i broj stranih državljana koji prolaze kroz Republiku Hrvatsku na svom putu prema Jadranskoj obali i istočno-europskim zemljama.

U gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac povremeno može doći do otežanog i sporijeg odvijanja prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara. Ovo će posebice biti izraženo 23. i 24. prosinca, kada će se obavljati posljednje pripreme za predstojeće božićne blagdane. U slučaju sporijeg odvijanja prometa, građane molimo za strpljenje.

Kako bi se što prije osiguralo optimalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti fizičku regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima.

Kako bi božićni blagdani protekli u radosti i sreći, na sve sudionike u prometu na cestama apeliramo da budu izrazito oprezni i poštuju prometne propise i znakove.

Zasebno naglašavamo nužnost poštivanja prometnih znakova i poštivanje značenja svjetala semafora kojima se regulira pravo prvenstva prolaska raskrižjima, te nužnost poštivanja prometnih znakova koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila.

Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, prometnim znacima, frekvenciji pješaka i vozača bicikala, te uvjetima vidljivosti.
 
Ističemo da mladi vozači ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kW, te da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 g/kg.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkohol i koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe.

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći, te da tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Kako se očekuje da će velik broj pješaka krenuti na misna slavlja „polnoćke“, pješake podsjećamo da trebaju biti označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti kako bi tijekom noći bili što uočljiviji.

Vozače molimo da svoja vozila ne zaustavljaju i parkiraju na mjestima na kojima će otežati normalno odvijanje prometa.

Policijski službenici će tijekom predstojećih blagdana vršiti nadzor prometa, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i drugim težim kršenjima prometnih propisa.

Oprezno i sigurno u prometu! Sretne božićne blagdane želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.



Stranica