Oprezno u prometu!

Slika /ikone/ilust.policija.png

Kako bi se u predstojećem tjednu, smanjilo činjenje prekršaja koji vode događanju prometnih nesreća, sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da poštuju prometne propise


Foto: Ilustracija 
Tijekom proteklog tjedna, od 17. do 23. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 22 prometne nesreće od čega 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 15 osoba pri čemu su tri osobe teško ozlijeđene, dok je 12 osoba lakše ozlijeđeno. Uzroci događanja ovih prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina (8), oduzimanje prednosti prolaska (4), nepropisno pretjecanje (4), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (3), te nepropisno mimoilaženje vozila i obilaženje pješaka. Mladi vozači izazvali su četiri prometne nesreće, dok su pet prometnih nesreća izazvali vozači pod utjecajem alkohola. 

Kako bi se u predstojećem tjednu, smanjilo činjenje prekršaja koji vode događanju prometnih nesreća, sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da poštuju prometne propise. Kako nam predstoje božićni blagdani, promet državnim cestama i ulicama u gradovima je vrlo gust. Stoga vozače molimo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, da povećaju međusobni razmak, te da pravovremenim davanjem uključivanjem pokazivača smjera najava svoju namjeru skretanja ulijevo ili udesno. Vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzina kretanja izraženih prometnim znakovima i prometnim pravilima, ali ih i molimo da prilikom nailaska na raskrižje, obilježene pješačke prijelaze, prijevoje, nadvožnjake i zavoje smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Sve sudionike u prometu, kako vozače svih vrsta vozila, tako i pješake, pozivamo na poštivanje značenja svjetala semafora odnosno da se ne kreću raskrižjem na kojem se promet regulira semaforima u vrijeme kada je na semaforu upaljeno crveno svjetlo.

Također, vozače molimo da se prije nego što skrenu vozilom ulijevo uvjere da  ih nitko ne pretječe i da obavezno propuste vozila koja im dolaze u susret. Prije nego što se započne pretjecati drugo vozilo, vozač se mora uvjeriti da je cesta ispred njega slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi sigurno mogao preteči vozila ispred sebe i vratiti se na svoju prometnu traku, ali isto tako se mora uvjeriti i da njega ne pretječe drugo vozilo. Prilikom uključivanja u promet, potrebno je propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se vozač uključuje.

Na sve vozače, kako motornih vozila, tako i bicikala,  apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da  koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da koriste institut tzv. „dogovornog vozača“.

Ističemo da je za mlade vozače dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 g/kg odnosno da isti imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilima nakon  konzumacije alkoholnih pića.

Sve vozače i putnika u vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te na pravilan prijevoz djece u vozilima korištenjem odgovarajuće autosjedalice.

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći, te da noću i za smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji.

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da isti mogu sa sigurnošću prijeći, te da tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućom materijom.

Sve vozače motornih vozila i pješake molimo da ne koriste mobitele i slične uređaje tijekom sudjelovanja u prometu, kako bi s potpunom pozornošću pratili događaje na prometnici i izbjegli stradavanje u cestovnom prometu.


Stranica