Oprezno u prometu!

Slika /ikone/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama do kraja tjedna, prvenstveno tijekom srijede i četvrtka, predviđa se mogućnost snježnih padalina i kiše te je uslijed toga moguć nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno prianjanje snijega na kolnik ili stvaranje poledice na kolniku.
Podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom te da su vozači motornih vozila obvezni prije uključivanja u promet očistiti  zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila.
 
Kako se očekuje da će u prometu tijekom predstojećeg vikenda najviše vozača upravljati osobnim automobilima, podsjećamo da se pod zimskom opremom osobnih automobila podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače koji se u slučaju proklizavanja vozila moraju postaviti na kotače.
 
Ističemo da je na državnoj cesti broj 2 tzv. „Podravskoj magistrali“ (Cvetkovec – Koprivnica – Virje – Đurđevac – Kloštar Podravski) obavezno korištenje zimske opreme od 15. studenoga 2020. do 15. travnja 2021. godine neovisno o nastupu zimskih uvjeta na cestama.
 
Kako bi se za vrijeme očekivanog nastupa zimskih uvjeta na cestama izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavaju pretjecati vozila ispred sebe te da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.
 
Posebno apeliramo na vozače da tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama ne upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića, da tijekom upravljanja vozilima ne koriste mobitele i slične uređaje te da vozači i svi putnici, uključujući i djecu koja se prevoze, budu vezani sigurnosnim pojasom.
 
Pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza te obavezno dodatno označavanje izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom u vrijeme snježenja, dok vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza, obavezu vožnje s upaljenim svijetlima i dodatnog označavanja reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom u vrijeme snježenja. Ne preporučamo vozačima bicikala da tijekom snježnih oborina za vrijeme upravljanja biciklima  koriste kišobrane.
Za poseban oprez molimo mlade vozače i osobe starije životne dobi.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila