Oprezno u prometu tijekom blagdana i vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2012/pol.vozilo.bmp

Sukladno vremenskim prognozama, tijekom razdoblja od 19. do 23. lipnja očekuju nas povoljni vremenski uvjete uz mogućnost povremenih kišne oborine. Kako nam predstoji blagdan Tijelova, koji ove godine pada u četvrtak, očekujemo da će velik broj građana iskoristiti mogućnost spajanja više dana u jedan produženi vikend. 

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama, tijekom razdoblja od 19. do 23. lipnja očekuju nas povoljni vremenski uvjete uz mogućnost povremenih kišne oborine. Kako nam predstoji blagdan Tijelova, koji ove godine pada u četvrtak, očekujemo da će velik broj građana iskoristiti mogućnost spajanja više dana u jedan produženi vikend. Stoga na prometnicama očekujemo veću frekvenciju vozila, kako domaćih tako i inozemnih registarskih oznaka. 

Kako se na jezeru Šoderica ovog vikenda održava i „17. Roosters moto-skup“, očekujemo velik broj vozača mopeda i motocikala u prometu na cestama. Ujedno će se povećati i broj pješaka i vozača bicikala na cestama. 

Stoga, molimo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama. 

Ujedno ponovno ukazujemo na nužnost poštivanja prometnih propisa i prometnih pravila, posebice onih koji se odnose na prednost prolaska na raskrižjima i na brzinu kretanja vozila. 

Mlade vozače podsjećamo da je za njih dozvoljena koncentracija od 0,00 g/kg alkohola u organizmu, te da ne smiju upravljati osobnim automobilima snage motora jače od 80 kW. 

Vozače mopeda i motocikala molimo da za vrijeme sudjelovanja u prometu obavezno koriste homologirane zaštitne kacige, te kacige pravilno pričvrste. Skrećemo im pozornost da budu izrazito oprezno prilikom pretjecanja drugih vozila.   

Bicikliste podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza/traka, te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka za vrijeme kada noću sudjeluju u prometu. 

Pješake molimo da za svoje kretanje koriste izgrađene nogostupe, a ukoliko isti nisu izgrađeni da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi se, u slučaju potrebe, mogli pravovremeno skloniti sa ceste. I pješake podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti za vrijeme sudjelovanja u prometu noću. 

Na roditelje apeliramo da u blizini prometnica ne ostavljaju djecu bez nadzora u igri kako ne bi došlo do istrčavanja djece na kolnik, te da djeci ne dozvole da se igraju na cesti.



Stranica