Oprezno u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/07/pol.auto.2.png

Foto: Ilustracija 

Tijekom protekla dva vikenda na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 10 osoba lakše ozlijeđeno. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su šest prometnih nesreća, a mladi vozači dvije prometne nesreće. 

Kako bi se tijekom predstojećeg vikenda izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba u istima, molimo sve sudionike u prometu za oprez i međusobno uvažavanje. Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzina kretanja, ali i na smanjenje brzine kretanja u slučaju veće frekvencije prometa, pri nailasku na raskrižja, zavoje, prijevoje, obilježene pješačke prijelaze, te u slučaju kišnih oborina. Svim sudionicima u prometu naglašavamo važnost poštivanja prometnih znakova i prometnih pravila kojima se regulira prednost prolaska, te poštivanja značenja svjetala semafora.

Osobama koje su konzumirale alkoholna pića ne savjetujemo da upravljaju motornim vozilima već da koriste usluge taksi vozila i javnog prijevoza, da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom ili da vozilo ostave pravilno parkirano na parkiralištu i nogostupom se pješice upute kući. Mladima, ali i svima ostalima koji će u društvu izaći, savjetujemo da međusobno odrede dogovornog vozača – osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja tijekom izlaska ne konzumira alkoholna pića radi toga što upravlja vozilom.

Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, molimo da prilikom uključivanja u promet, obilaženja, pretjecanja, vožnje unatrag i skretanja vode računa, kako o svojoj, tako i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Napominjemo, da su vozači prilikom skretanja dužni uključiti odgovarajuće pokazivače smjera, a prilikom vožnje unazad dužni su uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Vozače motocikala i mopeda, kao i putnike koje prevoze, podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga, ali i na pravilno pričvršćivanje ovih kaciga na glavu. Vozačima motocikala savjetujemo da izbjegavaju pretjecanja na nepreglednim mjestima i ulijetanja u „škare“.

Bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza i nogostupa, te dodatno obilježavanje tijekom noćnih sati u vidu reflektirajuće odjeće, prsluka ili materijala kako bi bili što vidljiviji. Ujedno ih molimo, da prije nego što prijeđu cestu, zastanu i uvjere se da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Na bicikliste apeliramo da ne upravljaju biciklima na nogostupima i pješačkim prijelazima.

Vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Ujedno podsjećamo roditelje, da djeca tijekom prijevoza u motornim vozilima moraju biti adekvatno smještena u odgovarajuće autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom. Vozače i pješake molimo da tijekom upravljanja vozilima ni na koji način ne koriste mobitele, kako ne bi sebe ali i druge doveli u opasnosti.



Pisane vijesti