Oprezno u prometu uslijed kiše i magle!

Slika PU_KK/Vijesti/2013/08/policajac_autocesta01.jpg

Foto: Ilustracija 

Proteklih dana svjedoci smo kišnih oborina uslijed kojih su kolnici skliski, a vidljivost smanjena. Kako u rečenim vremenskim uvjetima ne bi došlo do prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu, pozivamo sve sudionike u prometu da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, posebice prometne znakove kojima se ograničava brzina kretanja i regulira prednost prolaska na raskrižjima. 

Zasebno upozoravamo vozače motornih vozila da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na kolniku i uvjetima vidljivosti kako ne bi dolazilo do slijetanja vozila van kolnika. Potrebno je imati na umu da na mokrim cestama kočenje traje približno tri puta dulje nego na suhim. 

Također, vozačima savjetujemo da povećaju razmak između vozila kako bi se pravovremeno mogli zaustaviti iza vozila koje se nalazi ispred njih odnosno kako ne bi dolazilo do sudara vozila prilikom vožnje u slijedu.

Vozačima bicikala savjetujemo da prilikom upravljanja biciklima koriste reflektirajuće prsluke, te da obavezno upale svjetla na biciklima. Ne preporučamo vožnju na način da se u ruci drži kišobran. 

Također, pojava magle smanjuje vidljivost i preglednost, te zahtijeva oprezniji način sudjelovanja svih sudionika u prometu. 

Vozači motornih vozila dužni su pravovremeno uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera upozoriti ostale sudionike u prometu na promjenu smjera svog kretanja. Prilikom vožnje unatrag potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera.  

Svi sudionici koji u prometu sudjeluju vozilima (osobni automobili, teretni automobili, traktori, bicikli, mopedi, motocikli i drugo) moraju za vrijeme magle imati upaljena svjetla na vozilima.  

Kako je riječ o uvjetima smanjene vidljivosti, podsjećamo vozače bicikala da su dužni za vrijeme upravljanja biciklom po kolniku biti obilježeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.  

I pješaci koji se za vrijeme magle kreću kolnikom moraju biti dodatno obilježeni izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.  

Korištenje reflektirajuće odjeće, materije ili prsluka za vrijeme uvjeta smanjene vidljivosti, te upaljena svjetla na biciklima, kao što je za vrijeme magle, pridonosi lakšem uočavanju vozača bicikala i pješaka na kolniku, te manjem broju stradalih pješaka i vozača bicikala. 



Stranica