Oprezno u prometu uslijed kišnih oborina!

Slika PU_KK/Vijesti/2012/pol.vozilo.bmp

Sukladno vremenskim prognozama, do kraja tjedna očekuju nas nepovoljni meteorološki uvjeti odnosno obilne kišne oborine, koji će imati direktni utjecaj na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.   

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama, do kraja tjedna očekuju nas nepovoljni meteorološki uvjeti odnosno obilne kišne oborine, koji će imati direktni utjecaj na stanje sigurnosti u cestovnom prometu. 

Kako bi se tijekom ovog kišnog razdoblja smanjilo događanje prometnih nesreća, podsjećamo sve sudionike u prometu na povećan oprez. 

Uslijed kišnih oborina kolnici postaju klizavi, a dolazi i do akumuliranja manje ili veće količine vode na kolniku, a što u kombinaciji s neprilagođenom vožnjom, može dovesti do zanošenja vozila i prelaska na suprotni prometni trak ili slijetanja van ceste. 

Vozačima, stoga, savjetujemo da prilagode vožnju uvjetima na cesti odnosno da smanje brzine kretanja, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu. 

Ističemo nužnost poštivanja značenja prometnih znakova, a posebice znakova kojima se reguliraju prava prvenstva na raskrižjima i kojima se upozorava na obilježene pješačke prijelaze i ograničenja brzina kretanja. 

Ponovno molimo vozače za izniman oprez u zonama škola, jer će djeca, više nego obično, žuriti u škole kako bi se sklonila od kiše, pri čemu može doći do zanemarivanja pravila sigurnog sudjelovanja u prometu. 

Vozačima bicikala sugeriramo da ne upravljaju biciklima i istovremeno u jednoj ruci drže kišobran, jer time povećavaju mogućnosti vlastitog pada i udara u vozila i objekte ispred sebe, a samim time i teškog ozljeđivanja. 

Pješake upozoravamo da koriste nogostupe i pješačko-biciklističke staze, te da se, ukoliko ovi elementi ne postoje, kreću lijevom stranom prometnice i da za prelazak ceste koriste isključivo obilježene pješačke prijelaze. 

Kako se za vrijeme prošlih obilnijih kišnih padalina na pojedinim lokacijama na prometnicama zadržavala veća količina vode, ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače motornih vozila, da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju kojom ih se upozorava na opasnost na cesti.



Stranica