Pet prometnih nesreća, tri osobe ozlijeđene

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i dvije osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i dvije osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama zabilježene su u Đurđevcu, Kloštru Podravskom i Koprivnici.

Oko 10.50 sati u Đurđevcu u Ulici grada Vukovara zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti pri vožnji u slijedu sudarili su se teretni i osobni automobil. Jedan je vozač lakše ozlijeđen.

U Kloštru Podravskom, oko 17.05 sati, na raskrižju Trga svete obitelji i Ulice Matije Gupca, zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarili su se teretni automobil i biciklista, koji je pao i teško je ozlijeđen.

Oko 22.30 sati u Koprivnici, na prijelazu biciklističke staze preko kolnika Đelekovečke ceste, zbog neprilagođene brzine osobni automobil je naletio na biciklistu, koji je lakše ozlijeđen. Vozač automobila bio je pod utjecajem alkohola od 1,30 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu – poštivanje prednosti prolaska

Podsjećamo vozače motornih vozila da su prilikom skretanja ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze iz suprotnog smjera i zadržavaju smjer svog kretanja ili skreću udesno. Vozač koji ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.

Također ih podsjećamo da pješaci koji su stupili na obilježeni pješački prijelaz imaju prednost prolaska i da su ih dužni propustiti.

Pješake podsjećamo da su prije prelaska prometnica na obilježenim pješačkim prijelazima dužni se uvjeriti da iste mogu prijeći na siguran način.

Biciklisti – oprezno u prometu

Biciklom se obavezno i uvijek treba kretati izgrađenim i obilježenim biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja.

Dijete do 14.  ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može, ukoliko ga prati osoba koja je starija od 16. g. ili je nakon navršenih 9.g. prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i ima za to izdanu potvrdu. Djeca do 16.g. starosti obavezna su za vrijeme vožnje biciklom nositi zaštitnu kacigu.

Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz prethodnu provjeru da li je to sigurno, dok se bicikl ne smije nikada voziti na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste.

U grupi je potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer se povećava opasnost od pada i događanja prometnih nesreća.

Prilikom skretanja potrebno se je uvjeriti pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena da li se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom, tako da su ostali vozači upoznati s vašom namjerom skretanja.

Kod skretanja ulijevo prvo se je potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se može sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju  prometnice na kojoj se biciklista nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, a nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.

Prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore – dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti.



Stranica