Pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih vozila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, u razdoblju od 13. do 19. veljače 2017. godine Policijska uprava koprivničko - križevačka provoditi će pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa. 

Foto: Ilustracija

Tijekom 2016. godine vozači teretnih vozila prouzročili su 66 prometnih nesreća, od čega 21 nesreću s ozlijeđenim osobama i 45 s materijalnom štetom. U ovim nesrećama teže su ozlijeđene četiri osobe, dok su 24 osobe lakše ozlijeđene. Od 100 vozača teretnih vozila, koliko ih je sudjelovalo u prometnim nesrećama, pod utjecajem alkohola bilo je 10 vozača. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudari vozila iz suprotnih smjerova, bočni sudari, sudar prilikom vožnje u slijedu i slijetanja vozila sa cesta, a najčešće greške koje su dovele do ovih nesreća bile su nedovoljna udaljenosti od vozila ispred, neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje i oduzimanje prednosti prolaska.

U istom razdoblju jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je vozač autobusa. Ukupno su u prometnim nesrećama sudjelovala tri vozača autobusa koji nisu bili pod utjecajem alkohola.

Najviše prometnih nesreća zabilježeno je na državnoj cesti DC 2 – 23 prometne nesreće, od čega devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene i 13 osoba lakše ozlijeđeno. Najviše prometnih nesreća zabilježeno je da dionici DC 2 Kloštar Podravski – Đurđevac – Novigrad Podravski.

Osim DC 2, veći broj nesreća teretnih vozila zabilježen je i na državnoj cesti DC 41 – 11 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno.

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih vozila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, u razdoblju od 13. do 19. veljače 2017. godine Policijska uprava koprivničko - križevačka provoditi će pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa.

Prilikom pojačanog nadzora pozornost će biti posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, posjedovanja valjane vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača.

Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati promet teretnih vozila i autobusa na državnim cestama DC 2 i DC 41, ali i DC 28, 43 i 20, a sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.



Stranica