Poštivanje prednosti prolaska - oprezno u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2016/10/auto.bmp

Tijekom mjeseca siječnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 30 prometnih nesreća, od čega je sedam nesreća zabilježeno uslijed oduzimanja prednosti prolaska ili 23 posto. U rečenim nesrećama, nastradalo je šest osoba, kojom prilikom su svi lakše ozlijeđeni.   

Foto: Ilustracija 

Tijekom mjeseca siječnja ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 30 prometnih nesreća, od čega je sedam nesreća zabilježeno uslijed oduzimanja prednosti prolaska ili 23 posto. U rečenim nesrećama, nastradalo je šest osoba, kojom prilikom su svi lakše ozlijeđeni.   

Najčešći razlog oduzimanja prednosti prolaska je nepoštivanje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ (STOP), te uskraćivanje prvenstva prolaska vozaču koji dolazi iz suprotnog smjera i zadržava smjer svog kretanja. 

Ovim putem skrećemo pozornost da je svaki vozač dužan postupiti sukladno prometnim znakovima kojima se regulira promet na raskrižju, a posebice sukladno postavljenom prometnom znaku „Obavezno zaustavljanje“. Na raskrižju cesta iste važnosti vozač je dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane. 

Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno. Ukoliko vozač ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom. 

Isto tako, vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju ulazi i kad ta cesta nije prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ako vozilom ulazi s ceste bez suvremenoga kolničkog zastora na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom. 

Ukoliko kod skretanja vozač presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru. 

Također, ukoliko se vozač približava obilježenom pješačkom prijelazu dužan je približiti se istom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može vozilo pravovremeno zaustaviti radi propuštanja pješaka ukoliko su isti već stupili na pješački prijelaz.. 

Isto tako, ako se obilježeni pješački prijelaz nalazi na ulazu na bočnu cestu, vozač koji skreće na tu cestu dužan je kretati se smanjenom brzinom i propustiti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz, a po potrebi i zaustaviti svoje vozio radi propuštanja pješaka. 

Kod uključivanja u promet, skretanja u lijevo i prometa na raskrižju nemojte „izlijetati“ pred vozače mopeda i motocikla, jer njihova brzina kretanja lako prevari oko i oni se kreću brže od drugih vozila. 

Kako oduzimanje prednosti prolaska spada u jedan od najtežih prekršaja koji je u direktnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, za kršenje rečenih pravila predviđene su visoke novčane kazne, kao i izricanje negativnih bodova i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije. 

Iznimka od pravila prednosti prolaska - pravila prednosti prolaska ne odnose se na vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova i vojne policije ukoliko posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, te su ih svi sudionici u prometu dužni propustiti.



Stranica