Pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa

Slika PU_KK/Vijesti/policajac_autocesta01.jpg

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih automobila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, u razdoblju od 26. veljače do 4. ožujka na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

Foto: Ilustracija

Tijekom prvih devet mjeseci 2017. godine vozači teretnih vozila prouzročili su 77 prometnih nesreća od čega 2 nesreće s poginulim osobama, 23 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 52 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe,  teže su ozlijeđene 2 osobe, dok je 25 osoba lakše ozlijeđeno. Od 113 vozača teretnih vozila, koliko ih je sudjelovalo u  prometnim nesrećama, pod utjecajem alkohola bilo je 8 vozača ili 7 % vozača teretnih vozila. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudari vozila iz suprotnih smjerova (11), bočni sudari (11), sudar prilikom vožnje u slijedu (8) i slijetanja vozila sa cesta (16), a najčešće greške koje su dovele do ovih nesreća bile su nepropisna i neprilagođena brzina (14), oduzimanje prednosti prolaska (6), nepropisna vožnja unatrag (5) i nepropisno skretanje (5).

U istom razdoblju jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i jednu s materijalnom štetom izazvali su vozači autobusa. Ukupno su u prometnim nesrećama sudjelovala 4 vozača autobusa koji nisu bili pod utjecajem alkohola. Po vrstama nesreća radilo se o slijetanjima autobusa, a do nesreća je došlo poradi neprilagođene brzine kretanja i iznenadnog kvara vozila.

U siječnju ove godine zabilježene su ukupno 34 prometne nesreće, od čega su 4 prometne nesreće ili 12 % nesreća izazvali vozači teretnih automobila. Vozači teretnih automobila izazvali su dvije nesreće s ozlijeđenim osobama i dvije nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama je jedna osoba teško ozlijeđena, dok su dvije osobe lakše ozlijeđene. Nesreće su zabilježene na DC 2, D 43 i D 22, a iste su zabilježene poradi vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2), oduzimanja prednosti prolaska i nepoštivanja svjetala semafora.  Jedan vozač teretnog automobila je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Kako bi se smanjilo događanje prometnih nesreća koje su izazvali vozači teretnih automobila i autobusa, a posebice stradavanje osoba u ovim nesrećama, u razdoblju od 26. veljače do 4. ožujka na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

Prilikom pojačanog nadzora pozornost biti će, prvenstveno biti, posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, posjedovanja valjane vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača.

Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati promet teretnih automobila i autobusa na državnim cestama, te autobusi kojima se organizirano prevoze djeca.



Stranica