Pojačano postupanje u prometu povodom "Martinja" - policijski službenici utvrdili 145 prometnih prekršaja

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Utvrđeno je 145 prometnih prekršaja od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Tijekom pojačanog nadzora prometa povodom proslave „Martinja“, od 11. do 14. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je devet prometnih nesreće od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je  pet osoba ozlijeđeno i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije prometne nesreće, a mladi vozač jednu  prometnu nesreću.

Utvrđeno je 145 prometnih prekršaja od čega 25 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 33 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i tri prekršaj upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 11. studenoga u 14.25 sati u Koprivnici na Radničkoj cesti, kod 42-godišnjeg vozača bicikla, koji je upravljao pod utjecajem alkohola od 2,85 promila.  

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 13. studenoga u mjestu Šemovci, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 115 kilometara na sat iako je ograničenje 60 kilometara na sat.

Jedan vozač je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Tijekom pojačanog nadzora prometa zatečena su dva recidivista, koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima.

Izvršen je nadzor 58 mladih vozača. Mladi vozači počinili su 13 prometnih prekršaja od čega prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom,  prekršaj bijeg s mjesta prometne nesreće s materijalnom štetom, prekršaj konzumacije opojnih sredstava nakon prouzročene prometne nesreće, prekršaj upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i šest ostalih prekršaja.

Nadalje, u petak, 11. studenoga od 16 do 24,00 sata na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provedena je „Akcija pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača“ u sklopu pojačanog nadzora vozača tijekom Martinja.  Akcija je provedena u suradnji s Policijskom upravom međimurskom i varaždinskom.
Tijekom akcije izvršen je nadzor 121 vozača od čega pet mladih vozača, dok je alkotestirano 86 vozača.

Ukupno je utvrđeno 28 prometnih prekršaja od čega sedam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, sedam prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, četiri prekršaja iz Zakon o osobnoj iskaznici i osam ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola tijekom akcije zabilježena je u 22.20 sati, u Kunovcu, u Ulici Braće Radića kod 32-godišnjeg vozača osobnog automobila (recidivist), koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,89 promil.

Jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Tijekom akcije prometne nesreće nisu zabilježene.

Dobro je podsjetiti

Podsjećamo vozače na zakonsku odredbu o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 15. studenoga 2022. do 15. travnja 2023. godine.

Sukladno tome napominjemo da je  obvezno korištenje zimske opreme na državnoj cesti broj 2, Cvetkovec – Koprivnica – Virje - Đurđevac – Kloštar Podravski koja prolazi područjem Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će prilikom nadzora prometa, posebnu pozornost posvećivati upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, nadzoru korištenju sigurnosnog pojasa te prijevozu djece u vozilima, nadzoru mladih vozača, vozača mopeda, motocikala, traktora, bicikala te nadzoru sudionika u prometu na „osobnim prijevoznim sredstvima“.

Obzirom na povećan broj prometnih nesreća tijekom vikenda kao i na broj alkoholiziranih vozača koji sudjeluju u prometu, pojačani nadzor prometa provesti će se i tijekom narednog vikenda.
 

Priopćenja | Promet i vozila