Predavanje osobama starije životne dobi

Slika PU_KK/Vijesti/2016/05/predavanje.starci.jpg

U četvrtak, 28. travnja, od 19 do 20 sati, u prostorijama Udruge umirovljenika Subotica Podravska, policijske službenice za prevenciju održale su edukaciju za 20 članova navedene udruge.  

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 28. travnja, od 19 do 20 sati, u prostorijama Udruge umirovljenika Subotica Podravska, policijske službenice za prevenciju održale su edukaciju za 20 članova navedene udruge.

Edukacija u sklopu projekta „Dan kao san“ održana je s temom samozaštite osoba starije životne dobi, a vezano uz kaznena djela krađa, prijevara i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Kroz brojne primjere iz medija, prisutnima su opisani načini kaznenih djela počinjenih na području Policijske uprave, na štetu osoba starije životne dobi.

Upoznalo ih se s najčešćim načinima počinjenja kaznenih djela kao što su:

 - ulazak počinitelja u dom na način da se lažno predstavljaju kao djelatnici banaka, policajci, zdravstveni djelatnici, kao prodavači raznih predmeta, dovode u zabludu oštećene osobe i otuđuju novac i druge vrijednosti,

- počinitelji se lažno predstavljaju kao djelatnici banke i putem telefona traže od oštećenih da pripremi sav novac koji je nevažeći i koji će se zamijeniti – nakon toga počinitelj dolazi na kućnu adresu i otuđuje novac ili pak nezakonito koristi osobne podatke oštećenih koje je dobio putem telefona,

  - prijevare na način da se protivno zakonu koriste osobni podaci osoba, dovode u zabludu djelatnike teleoperatera i sklapaju pretplatničke ugovore. 

Svi članovi udruge pozvani su na suradnju na način da dojavljuju sva njima sumnjiva kretanja vozila i osoba. Podijeljeni su im preventivni materijali s ciljem zaštite – oko 60 brošura „Učinite svoj dom sigurnijim“ i „Ne dozvolite da se netko koristi vašim osobnim podacima“ te ih se zamolilo da dobivene informacije prenesu svojim članovima obitelji, susjedima i prijateljima.

Tijekom predavanja prisutne se savjetovalo da se zaštite, da zaštite svoju imovinu: ne komuniciraju s nepoznatim osobama bez obzira na to kako se one predstavljaju, uvijek zaključavaju svoj dom i ne puštaju u isti nepoznate osobe, novac i dragocjenosti ne čuvaju u svojim domovima na svima poznatim mjestima već ih pohrane na sigurno, ne bacaju papire na kojima se nalaze njihovi osobni podacima već da ih unište. Ukoliko se nađu u situaciji da i zateknu počinitelja na izvršenju kaznenog djela u svojem domu, da ne pružaju otpor, već da upamte što više detalja o njemu i to hitno dojave na 192.



Stranica