Predavanje učenicima u Srednjoj školi u Koprivnici

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/Droga.15.12.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U petak, 12. i ponedjeljak 15. prosinca, u Srednjoj školi Koprivnica, policijski službenici Policijske uprave održali su predavanja za ukupno 234 učenika 10 odjeljenja prvih razreda u sklopu projekta „Zdrav za 5“. 

Nakon upoznavanja sa projektom „Zdrav za 5“ uslijedilo je predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe droga“.

Od strane policijskog službenika iznijeto je nekoliko primjera iz dugogodišnje prakse kroz koje su učenici mogli upoznati sve štetnosti pojedinih vrsta droga. Sve kreće od znatiželje, a često završava kao zlouporaba i ovisnost.

Primjerima iz prakse je potkrijepljena činjenica kako se to ne događa negdje drugdje i kako samo jedna kriva i nepromišljena odluka može promijeniti njihov život i život njihovih obitelji, te utjecati na budućnost (zdravlje, zaposlenje, društveni život).

Učenicima se nastojalo objasniti koje su opasnosti koje prijete od sintetičkih droga - koje se dobivaju umjetnim putem: nečiji život ovisi o nečijim „kemijskim sastojcima“.

Također, učenici su upoznati s odredbama članaka 190. i 191. Kaznenog zakona - što se sve smatra zlouporabom i koje su sankcije predviđene za određene oblike zlouporabe.

Na samom kraju učenici su upoznati, ukoliko imaju oni problema s drogom ili neko njima blizak, da se mogu potpuno anonimno obratiti i zatražiti pomoć u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko - križevačke županije u kojem djeluje Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.



Stranica