Predstavljanje preventivne akcije "Siguran prijevoz djece u vozilima"

Slika PU_KK/Vijesti/2014/10/sjedalice.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina, te se procjenjuje da bi oko 70% djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške ozljede da su bila ispravno vezana u primjerenoj autosjedalici. Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj autosjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nesreće zadobiju ozbiljne, pa i po život opasne, ozljede od djece koja su u autosjedalici. 

Većina djece ne prevozi se u automobilima na siguran način odnosno autosjedalice nisu postavljene ispravno ili djeca u njima nisu ispravno vezana, te je na inicijativu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke pokrenuta preventivna akcija „Siguran prijevoz djece u vozilima“. 

U organizaciji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, u utorak, 7. listopada, u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održana je prezentacija preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“. 

Prezentaciji je prisustvovao dožupan Koprivničko-križevačke županije g. Ivan Pal, predstavnici dječjih vrtića s područja Županije, Opće bolnice „Dr. T. Bardek“ iz Koprivnice, te predstavnica „Društva naša djeca“ iz Koprivnice. 

U sklopu prezentacije predstavnica Udruge „RODA“ – Roditelji u akciji, napomenula je da je u 194 pregleda autosjedalica u proteklih 10 godina u sklopu projekta „Sigurno u autosjedalici“ izvršen pregled 3118 autosjedalica, dok je predstavnica „BeSafe“-a demonstrirala pravilno postavljanje pojedine kategorije autosjedalica i istaknula važnost pravilnog korištenja istih.           

Povod provođenja preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ bili su podaci o broju nastradale djece u prometu u svojstvu putnika u vozilima u proteklih 5 godina na području Policijske uprave, kao i činjenica da roditelji nisu dovoljno informirani o načinu prijevoza djece u vozilima i pravilnom postavljanju autosjedalica, te da se djeca prevoze na neadekvatan način.   

Cilj preventivne akcije je edukacija roditelja o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i pravilne upotrebe autosjedalica, smanjenje broja ozlijeđene djece putnika u prometnim nesrećama i povećanje stupnja sigurnosti prometa na cestama. Ista će se provoditi u sklopu preventivnih radionica u dječjim vrtićima na području cijele Županije, gradskim knjižnicama, Općoj bolnici „Dr. T. Bardek“ u Koprivnici u sklopu trudničkih tečajeva, putem organiziranih preventivnih pregleda autosjedalica, na info-točkama i dr. 

Ovom prilikom naglašavamo da će se provođenje preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ provoditi u suradnji s dugogodišnjim proizvođačem autosjedalica „BeSafe“ iz Norveške, te volonterima udruge „RODA“.



Stranica