Preventivna akcija „Siguran prijevoz djece u vozilima“

Slika /PU_KK/Vijesti/2020/03/12.3. autosjedalice.jpg

Odsjek za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s udrugom Roda – roditelji u akciji, održali su preventivnu akciju „Siguran prijevoz djece u vozilima“ kod dječjeg vrtića „Crvenkapica“ u Koprivnici

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Preventivna akcija „Siguran prijevoz djece u vozilima“ u sklopu pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica jučer, 11. ožujka, Odsjek za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s udrugom Roda – roditelji u akciji, kod dječjeg vrtića „Crvenkapica“ u Koprivnici.
 
Izvršena je kontrola 28 autosjedalica, od kojih u devet nije bilo djece ( četiri dobro vezane isofixom, jedan isofix nepravilno montiran, četiri nisu bile vezane). Velik broj djece odnosno njih 19-ero bilo je vezano na neispravan način.
 
Greške koje su utvrđene: prelabavo vezani pojasevi autosjedalice (2), korištene autosjedalice neprimjerene uzrastu djece (5), nepravilna upotreba pojasa (2), korištenje zimske jakne (9), autosjedalica okrenuta u neodgovarajućem smjeru (1), istek roka trajanja (1), nepravilna uporaba naslona za glavu vozila (2), neodgovarajuća putanja pojasa (3), labavo zategnuti pojasevi (2), nedovoljno zategnut štitnik (1), te nedozvoljeno korištenje dijelova dječjih kolica kao autosjedalice (1). Od ukupnog broja kontroliranih autosjedalica utvrđeno je da njih 11 nije ispravno montirano odnosno fiksirano u vozilu. Kod nekih autosjedalica utvrđeno je više neispravnosti odnosno grešaka.
 
Roditelji su savjetovani kako da djecu voze na ispravan i siguran način. Tijekom kontrole sudionicima u prometu uručene su brošure i naljepnice za auto udruge Roda – „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“, privjesci pojas/mobitel, naljepnice i dječji blokovi „Dijete u autu“ Policijske uprave koprivničko – križevačke i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije.
 
Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece, te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 %. Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica