Prijevara i nedozvoljena uporaba osobnih podataka

Slika /ikone/krim policija.jpg

Protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 26 – godišnjak s područja Bjelovarsko-bilogorske županije iskoristio podatke oštećenog - 60 – godišnjaka s koprivničkog područja koje podatke je oštećeni dostavio preko društvene mreže s namjerom sklapanja kredita. Nakon dostave osobnih podataka oštećeni je obaviješten da nije kreditno sposoban no naknadno je od banke dobio obavijest da mora platiti kredit od više tisuća kuna. Također, sumnja se da je osumnjičeni 44 – godišnjak s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ustupio broj računa banke druge osobe osumnjičenom 26 – godišnjaku na temelju kojih podataka je podignut kredit. Protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.   

Dobro je podsjetiti
 
Zaštitite svoje osobne podatke

Osobne podatke ne dajte preko društvenih mreža osobama koje nude kredite, nagradne igre i sl.
Osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik Vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja Vas obavještava da ste dobili nagradu.
Papire na kojima se nalaze Vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće.
Osobe koje Vam na kućnom pragu nude različite usluge (npr. povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine i sl.) zatražite da se predstave važećim dokumentom.
Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na Internetu: nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost web stranice na koju unosite podatke, ne odgovarajte na e-mailove koji od Vas zahtijevaju osobne podatke.
ODMAH prijavite gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci !!!
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon