Preventivni pregledi dječjih autosjedalica u Virju

Slika PU_KK/Vijesti/2017/10/VirjeSjedalice_3.jpg

Foto: PU koprivničko - križevačka

Policijske službenice Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s dječjem vrtićem Zrno u Virju jučer su održale preventivni pregled dječjih autosjedalica.

Tom prilikom zatečeno je devetero djece koje su roditelji prevozili bez autosjedalice. Jedno dijete prevoženo je na prednjem sjedalu u teretnom vozilu, dvoje djece roditelji su držali u rukama na stražnjim sjedalima, a šestero djece je sjedilo na stražnjim sjedalima bez primjerene zaštite.

Pregledano je 15 autosjedalica i 7 "boostera". Kod "boostera" je utvrđeno njegovo pravilo korištenje u četiri slučaja, dok su u tri slučaja djeca bila premala za korištenje i pojas vozila nije korišten na pravilan način. Svega osam autosjedalica  bilo je ispravno montirano u vozilu.

Kod pregledanih autosjedalica utvrđeno je više neispravnosti - dva nedostatka dijelova autosjedalice, tri isteka roka trajanja, dva nepravilna monitranja u vozilo, neispravna ručka autosjedalice grupe, dva korištenje autosjedalice u krivom smjeru vožnje, neispravna kopča autosjedalice, dva prevoženja dijeteta u autosjedalici koja nije primjerena njegovom stupnju razvoja, tri slučaja prelabavih pojaseva, dok je kod jednog automobila utvrđena neispravna kopča sigurnosnog pojasa.

Roditeljima su dati savjeti o pravilnom načinu korištenja autosjedalica i sigurnosnog pojasa, dok je za preslabo fiksirane autosjedalice izvršeno pravilno montiranje u vozilima. Osim dječjih autosjedalica pregledane su i tri sjedalice za bicikle, te su roditeljima pokazani načini pravilnog korištenja. Dječji vrtić nagradio je voćem roditelje i djecu koji su koristili autosjedalice i boostere.



Stranica