Prometna edukacija u dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici

Slika PU_KK/Vijesti/2018/09/EDukSjedalice_1.jpg

Foto: PU koprivničko - križevačka

Danas, 19. rujna, policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke održala je predavanje djeci u dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici.

Djeci u skupinama Iskrice, Trešnjice i Smartisi ukazalo se na sigurno sudjelovanje u prometu u svojstvu putnika u vozilu, a u sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ djeca su učila čemu služi autosjedalica i sigurnosni pojas, koje opasnosti vrebaju ako se autosjedalica i sigurnosni pojas koriste na nepravilan način. Na demo-sjedalu i  autosjedalici grupe I i II tvrtke BeSafe isprobali su kako se djeca ne smiju i kako se trebaju pravilno prevoziti u vozilima.

Odgojiteljicama i djeci uručene su naljepnice „Dijete u autu“ izrađene u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama koprivničko-križevačke županije, brošure udruge RODA „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“ i Unicefov letak „Zaštitimo djecu“.

Nakon edukacije održan je i pregled autosjedalica kojom prilikom je kontrolirano 20 vozila i 23 dječje autosjedalice, od čega je šestero djece zatečeno da se u vozilu prevozi bez autosjedalice na nepravilan način, dok je 13 autosjedalica bilo ispravno vezano odnosno montirano u vozilu. Samo sedmero djece bilo je ispravno vezano u autosjedalicama.

Greške kod postavljanja autosjedalica bile su slijedeće: prelabavi sigurnosni pojasevi koji fiksiraju autosjedalice, krivi nagib autosjedalice, obrnuti pojasevi autosjedalice, prelabavi unutarnji pojasevi autosjedalice, nedozvoljeni dodaci za montiranje autosjedalice i dodatak za kopču sigurnosnog pojasa koji može ozbiljno ozlijediti dijete.

Tijekom pregleda autosjedalica, roditeljima i djeci koji su se prevozili na ispravan način uručeni su preventivni materijali ove Policijske uprave i udruge Roda. Roditeljima koji su djecu prevozili na nepravilan način uručene su brošure udruge Roda – „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“, te su im dati savjeti kako na ispravan i siguran način prevoziti dijete u vozilu.



Pisane vijesti