Pronađeno tijelo nestalog kupača

Slika /ikone/Policija2.jpg

U 21.10 sati, na jezeru Čingi Lingi ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave koprivničko – križevačke pronašli su mrtvo tijelo nestalog 11 – godišnjeg djeteta

Foto: Ilustracija

U ponedjeljak, 12. kolovoza u 19.30 sati Operativno – komunikacijski centar Policijske uprave koprivničko – križevačke zaprimio je dojavu o nestanku 11 – godišnjeg djeteta u jezeru Čingi Lingi.

U 21.10 sati, na jezeru Čingi Lingi na udaljenosti 20 metara od obale u dubini od 6 metra ronioci Interventne jedinice policije Policijske uprave koprivničko – križevačke pronašli su mrtvo tijelo nestalog 11 – godišnjeg djeteta.

Na mjestu događaja obavljene su očevidne radnje, tijelo je pregledao mrtvozornik kojom prilikom nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na sumnjivu smrt. Tijelo je prevezeno na Odjel Patologije Opće bolnice Koprivnica, gdje će se po nalogu Županijskog državnog odvjetništva Varaždin obaviti obdukcija.

Nakon obavljene obdukcije i dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici će dostaviti izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.
 
Dobro je podsjetiti

Kupači oprez!

U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima, moru, pa moramo biti svjesni da takve vrste osvježenja često skrivaju mnogobrojne opasnosti: 
Ponajprije je riječ o utapljanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.
Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more.
Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.
Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature.
Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. 
U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.
Policijska uprava koprivničko - križevačka, je s ciljem prevencije takovih događaja, a ujedno i ciljem podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete, izradila plakat sa upozorenjima, odnosno savjetima kupačima. Policijske postaje su započele sa distribuiranjem plakata na uređenim i neuređenim kupalištima, te davanjem savjeta kupačima:
  • ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, 
  • koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, 
  • ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, 
  • ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, 
  • ne plivajte neposredno nakon obroka, 
  • ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući, 
  • izbjegavajte plivati sami, 
  • djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe: - imajte stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi, 
  • neplivači ili osobe koje slabije plivaju - obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, 
  • ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć
- pozovite pomoć na 112 ili 192! 
 

Priopćenja