Rezultati akcije „Nadzor brzine kretanja vozila i upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola“

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

Jučer, 16. prosinca, od 14 do 18 sati policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke proveli su akciju „Nadzor brzine kretanja vozila i upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola“.

Foto: Ilustracija

Jučer, 16. prosinca, od 14 do 18 sati policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke proveli su akciju „Nadzor brzine kretanja vozila i upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola“.

Tijekom akcije izvršen je nadzor 58 vozača, a utvrđeno je 55 prekršaja.

Utvrđeno je 38 prekršaja prekoračenja ograničenja brzina kretanja,  pri čemu je najviše prekoračenja bilo u rasponu od 20 do 30 kilomatara na sat iznad dozvoljenog u naselju (21), a potom od 30 do 50 kilomatara na sat  (10).

Alkotestirana su 54 vozača, a dva vozača su zatečena kako upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, pri čemu je jedan vozač imao koncentraciju alkohola između 1,00 i 1,50 promila, a jedan iznad 1,50 promila.

Najveće prekoračenje brzine utvrđeno je u 14.15 sati u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 114 kilomatara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilomatara na sat.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je na županijskoj cesti Đurđevac – Kalinovac, kada je 47 - godišnji vozač upravljao traktorom pod utjecajem od 1,55 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.                                                                



Stranica