Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 11. do 13. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

 Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 11. do 13. svibnja,  na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja. 

Policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, vožnju neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, nadzor prometovanja mopeda, motocikala i bicikala te kretanje pješaka. 

Utvrđeno je 110 prometnih prekršaja, od čega 28 vožnji pod utjecajem alkohola, šest nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja prekoračenja ograničenja brzina kretanja, pet neodazivanja na izvanredni liječnički pregled, četiri upravljanja prije stjecanja prava, četiri upravljanja neregistriranim vozilima, tri prekršaja upravljanja za vrijeme zabrane, tri nepropisna pretjecanja, tri prekršaja tehničke neispravnosti vozila, tri pretovara, dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, dva oduzimanja prednosti prolaska i dr. 

Iz prometa je isključeno devet vozila i 30 vozača, a utvrđena su i četiri prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 13. svibnja, u 16.20 sati u Kolodvorskoj ulici u Kalinovcu, kada je 35 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,19 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Velika koncentracija alkohola izmjerena je i u subotu, 12. svibnja, u 5,05 sati u Ulici Franje Račkog u Križevcima, kada je 23 – godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,77 g/kg i za vrijeme zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu u Križevcima proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od pet dana. Nakon završetka prekršajnog postupka vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora. 

Najveće prekoračenje brzine zabilježeno je u petak, 11. svibnja, u 18.01 sati na Križevačkoj cesti u Koprivnici kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 93 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 km/h. 

U posebnim prostorijama do otrježnjenja je zadržano 15 osoba, a osam osoba je uhićeno. Protiv osam vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama bezuvjetnog i uvjetnog zatvora, te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima B i AM kategorije. 

Poradi upravljanja vozilima B kategorije za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja, protiv dva vozača podnijete su kaznene prijave poradi kaznenog djela „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude”. 

U tom razdoblju zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U nesrećama je ozlijeđeno osam osoba od čega su tri osobe teško ozlijeđene, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. Do prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama došlo je uslijed upravljanja vozilima brzinom neprimjerenom karakteristikama kolnika i uslijed vožnje na nedovoljnoj udaljenosti od središnje linije kolnika.



Stranica