Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/policajac01.jpg

Tijekom vikenda, od 18. do 20. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

 Foto: Ilustracija  

Tijekom vikenda, od 18. do 20. svibnja,  na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja. 

Policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, vožnju neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, nadzor prometovanja mopeda, motocikala i bicikala te kretanje pješaka. 

Utvrđeno je 153 prometnih prekršaja, od čega 47 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, 33 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, devet prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, sedam prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, četiri upravljanja prije stjecanja prava, četiri tehničke neispravnosti, četiri prekršaja neposjedovanja tahografskih listića, tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, tri prekršaja upravljanja vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole, tri sudjelovanja biciklista u prometu noću bez reflektirajućih prsluka, dva prekršaja mladih vozača koji su upravljali osobnim automobilima jačine motora iznad 80 kW, i dr. 

Iz prometa je isključeno sedam vozila i 40 vozača, a utvrđena su i tri prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 20. svibnja, u 11.40 sati u Malim Grabičanima, kada je 58 - godišnji vozač upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 3,54 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen, te će tijekom 21. svibnja protiv istog biti proveden žurni prekršajni postupak. 

Najveće prekoračenje brzine zabilježeno je u petak, 19. svibnja, u 2.49 sati na Varaždinskoj cesti u Koprivnici kada je 33 - godišnji vozač, pod utjecajem alkohola od 1,52 g/kg, upravljao motociklom brzinom od 132 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je bio uhićen i doveden na Prekršajni sud u Koprivnici gdje je kažnjen kaznom zatvora od 10 dana uvjetno na godinu dana, novčanom kaznom od 2 700 kuna i zabranom korištenja inozemne vozačke dozvole u R. Hrvatskoj  osam mjeseci. 

U posebnim prostorijama do otrježnjenja je zadržano 16 osoba, a šest osoba je uhićeno. Protiv pet vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama bezuvjetnog i uvjetnog zatvora, te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima B i C1 kategorije. Na  izdržavanje izrečene kazne zatvora predan je jedan vozač. 

Zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je ozlijeđeno pet osoba od čega je jedna osoba teško ozlijeđena, a četiri osobe su lakše ozlijeđene. Do prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama došlo je uslijed upravljanja vozilima brzinom neprimjerenom karakteristikama kolnika i uslijed vožnje na nedovoljnoj udaljenosti od središnje linije kolnika.



Stranica