Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2013/01/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, od 11. do 13. siječnja, na području Policijske uprave proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija  

Tijekom vikenda, od 11. do 13. siječnja, na području Policijske uprave proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježena je jedna prometna nesreća  s poginulom osobom, prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i prometna nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama su stradale dvije osobe, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, a jedna osoba je lakše ozlijeđena. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća su bile neprilagođena brzina i oduzimanje prednosti prolaska.

Utvrđeno je 99 prometnih prekršaja, od čega 15 prekršaja prekoračenja ograničenja brzina kretanja, devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, devet prekršaja upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala, osam prekršaja odnosilo se na nekorištenja sigurnosnih pojaseva, pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, četiri prekršaja nepropisnog parkiranja, četiri nepropisna korištenja mobitela za vrijem upravljanja vozilom, tri prekršaja pretovara i drugo.

Iz prometa je isključeno 11 vozača i tri vozila. Utvrđen je jedan prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, te šest prekršaja sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznom odmoru mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 11. siječnja, u 23.15 sati u Ulici Pemija u Drnju, kada je 37 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,92 g/kg. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja. Protiv vozača je bio proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Đurđevcu. Kažnjen je kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na godinu dana, novčanom kaznom od 800 kuna, zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 8 mjeseci i posebnom obvezom obaveznog liječenja od ovisnosti od alkohola.

Najveće prekoračenje brzine kretanja zabilježeno je u petak, 11. siječnja, u 7.25 sati u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu, kada je 34-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 94 km/h iako je najveća brzina kretanja prometnim znakom ograničena na 50 km/h.

U posebne prostorije do otrježnjenja bila su smještena četiri vozača. Uhićen je bio jedan vozača protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak.

 

Dobro je podsjetiti

Zimski uvjeti na cestama – oprezno u prometu

Podsjećamo vozače osobnih automobila da zimska oprema za osobne automobile znači da se na vozilu nalaze zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Naglašavamo da su vozači dužni lance za snijeg postaviti na kotače vozila ukoliko to zahtijeva stanje kolnika kako bi mogli sigurno sudjelovati u prometu.

Vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila ispred sebe i razmak u odnosu na vozila koja pretječu ili obilaze, te u odnosu na vozače bicikala koje pretječu i pješake koje obilaze. Ne savjetujemo nagla kočenja i promjene smjera kretanja, kako ne bi dolazilo do zanošenja i slijetanja vozila s kolnika.

Upozoravamo da su vozači prije nego što započnu upravljati vozilima iste dužni očistiti od snijega i leda.



Stranica