Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika /ikone/Stop policija2.jpg

Tijekom vikenda ukupno su utvrđena 134 prometna prekršaja

Foto: Ilustracija

 
Tijekom vikenda, od 21. do 24. lipnja 2019.g., na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri osobe zadobile lake tjelesne ozljede i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: brzina, oduzimanje prednosti prolaska (6), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1) i nepropisno skretanje (1). U prometnim nesrećama dva vozača su bila pod utjecajem alkohola, dok  mladi vozači nisu evidentirani kao počinitelji prometnih nesreća.

Ukupno su utvrđena 134 prometna prekršaja od kojih 26 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 40 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i tri prekršaja upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora jedan vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, četiri vozača su bila uhićena i spram dva vozača su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 21. lipnja, u 19.40 sati u Starigradu, kod 63 - godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,71 promil.
 
Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 22. lipnja, u 11.54 sati u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 125 kilometara na sat iako je brzina prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat.

Tijekom vikenda mladi vozači počinili su četiri prekršaja, od kojih su dva sankcionirana radi vožnje pod utjecajem alkohola, jedan radi nekorištenja sigurnosnog pojasa i jedan zbog ostalih prekršaja.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu
 
Vozače motornih vozila molimo da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. 
 
Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni noću i uvjetima smanjene vidljivosti te da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Podsjećamo da vozači motornih vozila brzinu kretanja svog vozila trebaju uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.
 
Mlade vozače molimo, da zbog nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, te ih podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Vozači i putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Podsjećamo da je svaki vozač dužan postupiti sukladno prometnim znakovima kojima se regulira promet na raskrižju, a posebice sukladno postavljenom prometnom znaku „Obavezno zaustavljanje“. Na raskrižju cesta iste važnosti vozač je dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane. Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drukčije određeno. Ukoliko vozač ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom, a ukoliko kod skretanja vozač presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikle koji se kreću po biciklističkoj stazi ili traci u istom ili suprotnom smjeru. Prije uključivanja u raskrižje s kružnim tokom prometa potrebno je pridržavati se pravila prednosti prolaska koja su regulirana prometnim znacima „Raskrižje s cestom s prednošću prolaska“  i “Kružni tok prometa“ što znači da vozila koja se nalaze u kružnom toku imaju prednost prolaska u odnosu na vozila koja se tek uključuju u rečeno raskrižje.

 

Priopćenja | Promet i vozila