Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2013/08/palica pol..bmp

Tijekom vikenda, od 16. do 19. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena,

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 16. do 19. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, te četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisna vožnja unazad, te neočekivana pojava opasnosti na cesti. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bio je jedan vozač.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 82 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a iz prometa su isključili pet vozila i 27 vozača. Sankcionirano je 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 13 prekršaja vožnje brzinom većom od dozvoljene, četiri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, četiri prekršaja oduzimanja prednosti prolaska i drugi prekršaji.

U posebnoj prostoriji do otrježnjenja bilo je smješteno šest vozača. Uhićena su bila dva vozača, protiv kojih je proveden žurni prekršajni postupak, u kojima su isti kažnjeni novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilom B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 17. kolovoza, u 1.35 sati u Ulici 1. Svibnja u Kloštru Podravskom, kada je 37 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,13 g/kg u organizmu. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen, te je nakon provedenog žurnog prekršajnog postupka istome izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije tri mjeseca i novčana kazna od 5 000 kuna. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 18. kolovoza, u 15.05 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 110 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđena su tri prekršaja upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja.

 

Dobro je podsjetiti

Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.



Stranica