Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/prometni_policajac02.jpg

Sankcionirana su 104 prometna prekršaja, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 11 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 16. do 18. listopada, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su dvije osobe lakše ozlijeđene. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su nepropisno mimoilaženje, neprilagođena brzina, nepropisno kretanje. Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je jednu prometnu nesreću u kojoj je sam stradao.

Sankcionirana su 104 prometna prekršaja, od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 11 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržan je jedan vozač, dok su dva vozača uhićena. Proveden je jedan žurni prekršajni postupak. Jednoj osobi od strane prekršajnog suda izrečena je mjera zadržavanja, te je ista predana u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u  petak, 16. listopada, u 21.45 sati u Ulici Ljudevita Gaja u Hlebinama, kada je 20 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,50 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama.

 

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu

Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode  vremenskim uvjetima odnosno da za vrijeme kišnih oborina i magli smanje brzinu kretanja i povećaju međusobni razmak.

Sve vozače podsjećamo da za vrijeme sudjelovanja u prometu tijekom kiše i magle obavezno upale svjetla na vozilima, a vozače bicikala i pješake da budu dodatno označeni reflektirajućim biciklističkim prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 

Posebice apeliramo na mlade vozače (nedovoljno vozačkog iskustva), te osobe starije životne dobi (zdravstveni problemi, sporije uočavanje, produljeno vrijeme reakcije) da u prometu na cestama za vrijeme kišnih oborina i magle budu posebno oprezni.

Vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste osobi za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i da nije konzumirala alkoholna pića.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju niti pokušati upravljati vozilima, odnosno da za njih vrijedi dopuštena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Prije mimoilaženja, skretanja, uključivanja u promet, vožnje unatrag, obilaženja ili pretjecanja vozač koji namjerava izvršiti jednu od ovih radnji mora se uvjeriti da ju može izvršiti na siguran načina, odnosno da prilikom vršenja neće ugroziti sebe niti druge sudionike u prometu.



Stranica