Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/prometni_policajac02.jpg

Sankcionirano je 130 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 19 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 13. do 15. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedna osoba teže ozlijeđena, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su nepropisno skretanje, prelazak vozilom na suprotni prometni trak i neprilagođena brzina.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su dvije  prometne nesreće ili svaku drugu prometnu nesreću, koji podatak i nadalje izdvaja vožnju pod utjecajem alkohola kao dominatni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke.

Sankcionirano je 130 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 19 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

Jedan je vozač uhićen, a protiv njega će danas biti proveden žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 15. studenoga, u 1.55 sati u Cubincu, kada je 21 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,33 promila, pri čemu je prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja vozila zabilježeno je u petak, 13. studenoga, u 15.44 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 94 kilometara na sat,  iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola negativno utječe na njihove vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometne nesreće.

Ponovno svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste osobi za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i da nije konzumirala alkoholna pića.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju niti pokušati upravljati vozilima, odnosno da za njih vrijedi dopuštena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Na vozače motornih vozila apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, te da brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama ceste, gustoći prometa i  vremenskim uvjetima.

Ponovno podsjećamo sve vozače da su se, prije nego što započnu vršenje radnji vozilom u prometu, dužni uvjeriti da radnju (skretanje, uključivanje u promet, obilaženje, pretjecanje, vožnja unazad) mogu izvršiti na siguran način.

Vozačima bicikala savjetujemo da za svoje kretanje koriste biciklističke staze i trake, te da prije nego što promijene smjer kretanja ostale sudionike u prometu upozore na svoju namjeru davanjem znaka odručenjem lijeve ili desne ruke.



Stranica