Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/prometni_policajac02.jpg

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća (gotovo svaku drugu prometnu nesreću), koji podatak i nadalje izdvaja vožnju pod utjecajem alkohola kao dominantni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 20. do 22. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 13 prometnih nesreća, od kojih dvije nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teže i jedna lakše ozlijeđena. Uzroci događanja prometnih nesreća bili su neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, nedovoljan razmak prilikom vožnje u slijedu, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisna vožnja unazad, nepropisno mimoilaženje, te nepoštivanje značenja svjetlosne signalizacije koja najavljuje nailazak vlaka.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest  prometnih nesreća (gotovo svaku drugu prometnu nesreću), koji podatak i nadalje izdvaja vožnju pod utjecajem alkohola kao dominantni problem i uzrok događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba na području Policijske uprave koprivničko - križevačke.

Sankcionirano je 110 prometnih prekršaja, od čega 29 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Tri vozača su uhićena, a protiv jednog bio je proveden žurni prekršajni postupak, u kojem je kažnjen uvjetnom kaznom zatvora i zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 22. studenoga, u 0.36 sati u Zagrebačkoj ulici Koprivnici, kada je 33 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,00 promila.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja zabilježeno je u subotu, 21. studenoga, u 15.30 sati u Zagrebačkoj ulici u Svetom Ivanu Žabnu, kada je 29 -godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 95 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola negativno utječe na njihove vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometne nesreće.

Ponovno svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste osobi za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i da nije konzumirala alkoholna pića.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju niti pokušati upravljati vozilima, odnosno da za njih vrijedi dopuštena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Na vozače motornih vozila apeliramo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode karakteristikama i stanju ceste, gustoći prometa i  vremenskim uvjetima odnosno da za vrijeme kiše i magle, te mokrih kolnika smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Ističemo da je brzinu kretanja vozila potrebno uskladiti s prometnom signalizacijom, a posebice s znakovima kojima se ograničava brzina kretanja vozila i najavljuje nailazak na pješačke prijelaze.
Podsjećamo vozače da su dužni propustiti pješake koji su stupili na pješački prijelaz, a starije i nemoćne osobe, te djecu su dužni propustiti i kad namjeravaju stupiti na pješački prijelaz.

Ponovno podsjećamo sve vozače da su se, prije nego što započnu vršenje radnji vozilom u prometu, dužni uvjeriti da rečenu radnju (skretanje, uključivanje u promet, obilaženje, pretjecanje, vožnja unazad) mogu izvršiti na siguran način. 



Stranica