Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/04/pol.vozilo.bmp

Sankcionirano je 99 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 29 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom. 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 6. do 8. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, zabilježeno je pet prometnih nesreća. Zabilježena je jedna prometna nesreća s poginulom osobom i dvije s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama su tri osobe stradale - jedna je osoba smrtno stradala, jedna je teško i jedna lakše ozlijeđena.

Nesreće su zabilježene zbog oduzimanja prednosti prolaska, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisnog pretjecanja.

Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Sankcionirano je 99 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 29 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača. Uhićena su tri vozača, a protiv jednog je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom i uvjetnom kaznom zatvora.

Najveće koncentracije alkohola utvrđene su u petak, 6. svibnja, u 19.30 sati u Ulici Mire Bano u Starigradu, kada je 51 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,62 promila, te u subotu, 7. svibnja, u 22.10 sati u Grkinskoj ulici u Đurđevcu, kada je 47 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,62 promila. Prvi je isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, dok je drugom vozaču bio određen smještaj u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstava.

Najveće prekoračenje ograničenja brzine kretanja utvrđeno je u nedjelju, 8. svibnja, u 10.15 sati na D 41 u Bojnikovcu, kada je 30 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 103 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu podsjećamo da su na raskrižjima dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska, pri čemu ističemo da su posebice dužni poštivati značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“.

Podsjećamo i na pravilo da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustiti sva vozila koja mu iz suprotnog smjera dolaze u susret i zadržavaju smjer svog kretanja ili skreću udesno.

Sve vozače podsjećamo da na dijelu kolnika na kojem je izvučena puna središnja linije ne smiju pretjecati druga vozila.

Vozače molimo da dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila na dionicama cesta koje karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Kako nas do kraja tjedna očekuju povremeni nepovoljni vremenski uvjeti – kiša, sve vozače motornih vozila podsjećamo da za vrijeme sudjelovanja u prometu tijekom kišnih oborina smanje brzinu kretanja vozila i povećaju međusobni razmak.

Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih traka i staza, te na obavezno korištenje reflektirajuće odjeće ili prsluka za vrijeme kišnih oborina i tijekom noći. Vozače bicikala mlađe od 16. godine podsjećamo da su dužni koristiti zaštitne kacige.

Pješake molimo da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema lijevom stranom ceste. Pješake, također, podsjećamo da za vrijeme kišnih oborina i noću trebaju biti dodatno označeni korištenjem izvora svjetlosti ili reflektirajuće materije.

Vozačima motornih vozila ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno na veću vjerojatnost da će vozači pod utjecajem alkohola izazvati prometne nesreće. Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon što su konzumirali alkoholna pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza i taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste drugom vozaču koji nije konzumirao alkohol i koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu.

Mlade vozače podsjećamo na ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu. Mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, molimo da budu posebno oprezni prilikom sudjelovanja u prometu za vrijeme kišnih oborina, posebice prilikom uključivanja u promet, mimoilaženja i pretjecanja, te za vrijeme rekreativnih vožnji biciklima.



Stranica