Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, 9. do 11. rujna, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su lakše ozlijeđene tri osobe.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 9. do 11. rujna, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su lakše ozlijeđene tri osobe.

Nesreće su zabilježene radi neprilagođene brzine, nepropisnog pretjecanja, nepropisnog kretanja po kolniku, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti i oduzimanja prednosti prolaska.

Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je nepropisnim kretanjem prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Sankcionirano je 168 prometnih prekršaja, od čega 36 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 34 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićena su tri vozača, od kojih je uhićen jedan mladi vozač. U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača. Protiv uhićenog mladog vozača proveden je žurni prekršajni postupak.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 10. rujna, u 4 sata u Ulici bana Josipa Jelačića u Križevcima, kada je 28 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,28 promila. Vozač je bio uhićen.

Iako je za mlade vozače dozvoljena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu, prilikom nadzora mladih vozača u subotu, 10. rujna, u 19.30 sati na Trgu svetog Florijana u Križevcima kod 22 - godišnjeg vozača osobnog automobila je utvrđena koncentracija od 1,86 promila. Vozač je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima B kategorije i uhićen je.

Najveće prekoračenje brzine utvrđeno je u petak, 9. rujna, u 16.05 sati u Ulici Vladimira Nazora u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 115 kilometara na sat, iako je brzina kretanja ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja, ali i da tijekom kišnih pljuskova koji se povremeno očekuju tijekom tjedna dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Podsjećamo da je brzinu kretanja vozila potrebno dodatno smanjiti na dionicama cesta koje karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima, obilježenim pješačkim prijelazima i dr., kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno na povećanu mogućnost događanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila, da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom, te ih podsjećamo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati sredinom svoje prometne trake kako ne bi kotačima zahvatili desni rub kolnika i sletjeli van kolnika odnosno kako ne bi vozilom prešli na suprotni prometni trak i udarili u vozila koje im dolazi u susret.

Ujedno podsjećamo sve sudionike u prometu da su se prije nego što započnu s vršenjem radnji vozilom u prometu, odnosno prije nego što započnu skretati, pretjecati i obilaziti druge sudionike, uključivati se u promet i drugo dužni su se uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti i da neće nikoga dovesti u opasnost.

Sve vozače molimo za poseban oprez u zonama škola, te zasebno apeliramo da se u zonama škola poštuju prometna pravila i znakovi koja se odnose na ograničenje brzine kretanja, parkiranje i zaustavljanje vozila, prijevoz djece i poštivanje prava prvenstva djece – pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.



Stranica