Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Sankcionirano je 135 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 23 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, 23. do 26. rujna, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od kojih prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Nesreće su zabilježene radi nepropisnog skretanja, nepropisne vožnje unazad, nepropisnog uključivanja u prometu i oduzimanja prednosti prolaska.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su tri prometne nesreće s materijalnom štetom, pri čemu je jednu nesreću prouzročio mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Sankcionirano je 135 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 23 prekršaja upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Uhićena su četiri vozača, a tri su zadržana u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci. Jedan vozač predan je na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 24. rujna, u 9.30 sati u Koprivnici, na Bjelovarskoj cesti, kada je 34 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,80 promila. Vozač je isključen iz daljnjeg prometovanja.

Iako je za mlade vozače dozvoljena koncentracija od 0,00 promila alkohola u organizmu, tijekom vikenda je osam mladih vozača isključeno iz prometa poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija utvrđena je u nedjelju, 25. rujna, u 3.50 sati, na Florijanskom trgu u Koprivnici, kod 21 - godišnjeg vozača osobnog automobila pod utjecajem alkohola od 1,86 promila.

Najveće prekoračenje ograničenje brzine kretanja utvrđeno je u nedjelju, 25. rujna, u 1.27 sati u Ulici Stjepana Radića u Reki, kada je 35 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 119 kilometara na sat, iako je brzina kretanja ograničena na 60 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu 

Vozači koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima češće čine prometne prekršaje i češće izazivaju prometne nesreće, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom. Podsjećamo mlade vozače da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između svog vozila i ostalih vozila, da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom.

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja, ali i da tijekom kišnih pljuskova i magle koji se povremeno očekuju tijekom tjedna dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Podsjećamo da je brzinu kretanja vozila potrebno dodatno smanjiti na dionicama cesta koje  karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima, obilježenim pješačkim prijelazima i dr., kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Ujedno podsjećamo sve sudionike u prometu da su se prije nego što započnu s vršenjem radnji vozilom u prometu, odnosno prije nego što započnu skretati, pretjecati, voziti unatrag, obilaziti druge sudionike, uključivati se u promet i drugo dužni su se uvjeriti da se radnja može sigurno izvesti i da neće nikoga dovesti u opasnost.

Sve vozače molimo za poseban oprez u zonama škola, te zasebno apeliramo da se u zonama škola poštuju prometna pravila i znakovi koja se odnose na ograničenje brzine kretanja, parkiranje i zaustavljanje vozila, prijevoz djece i poštivanje prava prvenstva djece – pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Pješake i vozače bicikala molimo da za svoje kretanje koriste postojeće nogostupe i biciklističke staze/trake. Pješake i vozače bicikala podsjećamo da tijekom noći, sumraka i zore, te za vrijeme magle moraju biti dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti odnosno reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom.

Kako se očekuje veći broj traktora na prometnicama, vozače molimo da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, posebice svjetlosno-signalnog sklopa. Ujedno ih molimo da s kolnika uklone blato, zemlju i druge materijale koje po završetku radova u polju, vinogradu ili šumi nanesu na kolnik.



Stranica