„Sprječavanje nasilja među djecom i mladima“ - edukacija roditelja

Slika PU_KK/Vijesti/2016/09/edukPodSun26.9._1.jpg

Foto: Ilustracija

Policijske službenice Ureda načelnika ove Policijske uprave  jučer su održale edukaciju za 15 roditelja i dvoje djelatnika Centra za odgoj i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ u Koprivnici.

Tema edukacije bila je „Sprječavanje nasilja među djecom i mladima“, s naglaskom na nasilje putem modernih elektroničkih tehnologija - novih medija.

Prije početka edukacije policijske službenice kratko su se osvrnule na problematiku nezakonitog korištenja osobnim podacima, te popričali s roditeljima o sigurnosti doma, te ih zamolili da komuniciraju s osobama starije životne dobi koje poznaju ili su s istima u rodbinskoj vezi, poradi učestale zlouporabe osobnih podataka, te kaznenih djela krađa i prijevara. Podijelile su im brošure „Ne dozvolite da se netko nezakonito koristi vašim osobnim podacima“ i „Učinite svoj dom sigurnijim“.

Potom je održano predavanje o korištenju Interneta, sigurnosti djece u njegovu korištenju, društvenim mrežama, te opasnostima koje „vrebaju“. Djeca mogu biti žrtve, također i počinitelji na Internetu. Istaknuti su primjeri iz prakse, konkretna kaznena djela počinjena upravo preko društvenih mreža, kaznena djela nezakonitog korištenja osobnih podataka i dječje pornografije na Internetu. Djeca u današnje vrijeme previše vremena provode koristeći društvene mreže, te na taj način razmjenjuju podatke koji su im bitni. Događa se da djeca neprimjereno komuniciraju, izruguju se inoj djeci, stvore na društvenoj mreži i grupu koja se otvoreno ruga određenom djetetu što može stvoriti velike posljedice po dijete koje je izloženo poruzi, možebitnim prijetnjama i ignoriranju od strane vršnjaka.

Isto tako, istaknut je veliki problem da djeca na društvenim mrežama prihvaćaju prijateljstva od strane osoba koje ne poznaju i time se izlažu potencijalnoj opasnosti da budu žrtve predatora. Bitno je da roditelji s djecom pričaju, da znaju što djeca rade na Internetu, kontroliraju koliko vremena provode, te da problem, ukoliko se pojavi, prijave, u školi , odnosno djelatnicima policije. Ukazano  je da ako dijete primi kakav neprimjeren sadržaj, da se isti nikako ne briše, odnosno da se pohrani i problem prijavi.



Stranica