Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Utvrđeno je 165 prometnih prekršaja, od čega 42 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 27 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 25. do 27. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno kretanje vozilom, nedovoljna udaljenost od desnog ruba kolnika i nepropisna vožnja unazad.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i dvije s materijalnom štetom. Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, pri čemu je jedan mladi vozač bio pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 165 prometnih prekršaja, od čega 42 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 27 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet vozača, šest ih je uhićeno,  te su protiv njih pet provedeni žurni prekršajni postupci.

Sedam mladih vozača je zatečeno kako upravlja vozilima pod utjecajem alkohola. U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su dva mlada vozača, dok je jedan uhićen. Protiv uhićenog vozača proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen uvjetnom kaznom zatvora, novčanom kaznom i zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 27. studenog, u 21.05 sati u Vinogradskoj ulici u Đurđevcu, kada je 48 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,67 promila.

Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 27. studenog, u 0.50 sati u Markovcu Križevačkom, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom s 1,49 promila alkohola u organizmu. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 27. studenog, u 13.45 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 131 kilometar na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Vozače podsjećamo da se, prije nego što počnu pretjecati ili obilaziti druga vozila, kretati se vozilom unatrag, skretati ili se uključivati vozilom u promet iz dvorišta, garaže ili druge neprometne površine, moraju uvjeriti da rečene radnje mogu sigurno izvesti bez ugrožavanja svoje sigurnosti i bez ugrožavanja sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Mladim vozačima savjetujemo poseban oprez tijekom sudjelovanja u prometu, te ih podsjećamo da za njih vrijedi ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu. Ujedno podsjećamo mlade vozače koji prometuju brzom cestom Križevci – Vrbovec da je za njih najveća dopuštena brzina kretanja ograničena prometnim propisom na 100 kilometara na sat.

Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju sukladno značenju postavljenih prometnih znakova na raskrižju i svjetlima semafora kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima.
Vozači i putnici u motornim vozilima, koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Apeliramo na sve vozače da tijekom upravljanja svojim vozilima ne koriste mobitele jer korištenje mobitela, uključujući i samo uzimanje istoga da bi se pročitala poruka ili saznalo tko je bio pozivatelj, predstavlja četiri puta veći rizik za događanje prometne nesreće. Tijekom korištenja mobitela ne obraća se pozornost na događaje na i uz prometnicu, čime nije moguće pravovremeno prepoznati opasnost i adekvatno reagirati kako bi se izbjegla opasnost uslijed čega može doći do udara vozila u drugo vozilo ili pješaka. 



Stranica