Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Utvrđeno je 116 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i šest prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 16. do 19. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno kretanje vozilom i neprilagođena brzina.

Oba vozača koji su izazvali prometne nesreće bili su pod utjecajem alkohola, od čega je jedan bio vozač bicikla.

Utvrđeno je 116 prometnih prekršaja, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i šest prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, a četiri su uhićena. Provedena su tri žurna prekršajna postupaka.

Tijekom vikenda tri mlada vozača su zatečena kako upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 16 prosinca, u 21.55 sati u Sokolovcu, kada je 37 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,83 promila. Vozač je isključen iz prometa.

Najveća koncentracija alkohola kod mladog vozača utvrđena je u nedjelju, 18. prosinca, u 3.20 sati u Goričkoj ulici u Virju, kada je 18 - godišnji vozač upravljao osobnim  automobilom pod utjecajem alkohola od 0,82 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na postojeće vremenske uvjete, apeliramo na sve vozače motornih vozila da smanje brzinu kretanja svog vozila, povećaju razmak između svog vozila i drugih sudionika u prometu, te da poštuju značenja prometnih znakova. Zbog slabe vidljivosti uslijed magle, te mokrih i klizavih kolnika, ne preporučamo pretjecanja drugih vozila.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Zbog otežane vidljivosti, pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, a tamo gdje ih nema uz desni rub kolnika. Vozači bicikala za vrijeme smanjene vidljivosti i noću moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom.

Sve osobe u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Vozačima, kako motornih vozila tako i bicikala, ali i pješacima savjetujemo da ne koriste mobitela za vrijeme sudjelovanja prometa, jer isti odvlači pozornost s događanja u prometu i predstavlja veću mogućnost događanja prometnih nesreća.



Stranica