Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Utvrđeno je 100 prometnih prekršaja, od čega 33 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i devet prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 27. do 30. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

Mladi vozači izazvali su tri prometne nesreće s materijalnom štetom, a isti nisu bili pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 100 prometnih prekršaja, od čega 33 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i devet prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je šest vozača, a jedan vozač je uhićen.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 27. siječnja, u 20.10 sati u Goričkoj ulici u Virju, kada je 54 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,57 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom vikenda pod utjecajem alkohola zatečena su četiri mlada vozača (dva od 0,00 do 0,50 promila, jedan od 1,00 do 1,50 promila i jedan s više od 1,50 promila.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u nedjelju, 29. siječnja, u 18.28 sati na D 41 u Vlaislavu, kada se 30 - godišnji vozač osobnog automobila kretao brzinom od 117 kilometara na sat, iako je u brzina ograničena na 60 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila jer u takvim uvjetima pneumatici na vozilu ne ostvaruju valjanu hvatljivost s kolničkom površinom, poradi čega dolazi do proklizavanja i gubitka nadzora nad vozilom.

Podsjećamo vozače da je na mokrim i skliskim kolnicima, kakvi su trenutno poradi vremenskih uvjeta, bitno držati dovoljan razmak između vozila iz razloga što kod kočenja na takvom kolniku zaustavni put traje tri puta dulje nego na suhom kolniku. Također vozačima savjetujemo izbjegavanje pretjecanja vozila, naglih i iznenadnih zaustavljanja, te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjera. Napominjemo, da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Zasebno apeliramo na mlade vozače, a obzirom  na vremenske uvjete i stanje kolnika, dodatno smanje brzinu kretnja svojih vozila, poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, poštuju prometna pravila koja se odnose na uključivanje u promet, pretjecanje, obilaženje i mimoilaženje, a posebice da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljanju vozilima u prometu na cesti.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Bicikliste podsjećamo na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka i obaveznu vožnju s upaljenim svjetlima noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg) jer su neosvijetljeni i neuočljivi vozači bicikala izloženi povećanom riziku od stradavanja u prometu. Ujedno ih podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih staza.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas, a djece u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Apeliramo na vozače svih vrsta motornih vozila, vozače bicikala i pješake da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele ili bilo koji drugi uređaj koji im odvlači pozornost s prometnice.



Stranica