Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Utvrđeno je i sankcionirano 156 prometnih prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 47 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 3. do 6. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina i oduzimanje prednosti prolaska.

Dvije prometne nesreće izazvali su vozači pod utjecajem alkohola. Jednu prometu nesreću izazvao je mladi vozač pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je i sankcionirano 156 prometnih prekršaja, od čega 14 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 47 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su tri vozača, dok je jedan uhićen.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u petak, 3. veljače, u 7.45 sati na državnoj cesti broj 41 između Kloštra Vojakovačkog i Majurca, kada je 30 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom, prije stjecanja prava na upravljanje, pod utjecajem alkohola od 2,22 promila. Vozač je bio smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U nadzoru prometa pod utjecajem alkohola zatečeno je pet mladih vozača (dva od 0,00 do 0,50 promila i tri od 1,00 do 1,50 promila. Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 23 - godišnjeg vozača koji je upravljao neregistriranim osobnim automobilom,  prije stjecanja prava na upravljanje vozilima B kategorije, pod utjecajem alkohola od 1,38 promila. Ovaj mladi vozač nije prilagodio brzinu kretanja vozila kojim je upravljao karakteristikama i stanju kolnika, uslijed čega je došlo do slijetanja vozila sa kolnika.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 4. veljače, u 15.10 sati u Glogovcu u Koprivničkoj ulici, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 109 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti odnosno upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju svojim vozilima već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe odnosno da upravljanje vozila prepuste osobi u koju imaju povjerenja i koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Podsjećamo vozače da su kolnici mokri i klizavi, te da je mjestimice moguće zadržavanje vode na kolniku.  Na takvim kolnicima zaustavni put traje tri puta dulje nego na suhom kolniku, te je stoga nužno smanjiti brzinu kretanja i povećati međusobni razmak između vozila kako bi se vozilo moglo pravovremeno zaustaviti bez negativnih posljedica.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da smanje brzinu kretanja svojih vozila, te da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima. Podsjećamo ih i da velik broj putnika u vozilima ili suputnici pod utjecajem alkohola mogu svojim ponašanjem doprinijeti distrakciji vozača i događanju prometnih nesreća.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Na vozače bicikala apeliramo da koriste reflektirajuću biciklističku odjeću ili reflektirajuće prsluke, te da na biciklima imaju upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Vozačima bicikala ne preporučujemo da tijekom upravljanja biciklima u ruci drže kišobran, jer na taj način doprinose vlastitoj  nestabilnosti i mogućnosti pada, a i  sami sebi onemogućavaju preglednost prometnice uslijed čega može doći do naleta na zaustavljena vozila. Također, ukoliko vozač bicikla ima reflektirajući prsluk i u ruci ispred sebe drži otvoren kišobran, onemogućava vozačima iz suprotnog smjera da ga pravovremeno uoče jer je reflektirajući prsluk zaklonjen kišobranom i nije vidljiv.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Ne preporučamo korištenje mobitela tijekom sudjelovanja u prometu.



Stranica