Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, od 24. do 27. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 24. do 27. veljače, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 12 prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisna vožnja unazad i nepropisno uključivanje u promet.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom, a mladi vozači dvije.

Sankcionirano je 147 prometnih prekršaja, od čega 41 prekršaj upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su dva vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 25. veljače, u 13.25 sati u Ulici braće Radić u Koprivnici, kada je 31 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,79 promila.

Najveća brzina utvrđena je u petak, 24. veljače, u 11.06 sati na DC 41 u Velikoj Mučni, kada se vozač osobnog automobila kretao brzinom od 103 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 60 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, te su gornje granice dopuštenih brzina kretanja na otvorenim dijelovima cesta i na brzoj cesti manje u odnosu na ostale vozače.

Na sve vozače apeliramo da se prije nego što započnu vozilom skretati, uključivati se u promet, pretjecati ili se kretati vozilom unatrag uvjere da jednu od ovih radnji mogu sigurno izvršiti kako ne bi došlo do ozljeđivanja osoba ili uništavanja imovine.

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Bicikliste savjetujemo da obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet bude svjetlije boje (kapa, šal i sl.), kako bi povećali svoju vidljivost i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu.

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Sve sudionike pozivamo da ne koriste mobitel tijekom sudjelovanja u prometu na cestama.



Stranica